Нил Хеслин и Скарлет Луис, разведени родитељи убијеног шестогодишњег Џесија Луиса, сведочили су да су их Џонсови следбеници годинама узнемиравали и слали им претње смрћу, оптужујући их да су лагали о погибији њиховог сина 14. децембра. 2012. године у пуцњави у којој је убијено 20 деце и шесторо запослених у основној школи Сенди Хук у Њутауну, у америчкој држави Конектикат, преноси Ројтерс.

Џонс, истакнута личност у америчким десничарским круговима и присталица бившег председника Доналда Трампа, назвао је масакр у Сенди Хуку преваром америчке владе у којој су учествовали глумци, а, по његовим речима, требало је да послужи као изговор за одузимање оружја Американцима.

Након пресуде, Луис је навела новинарима да је исход суђења показао да „можемо изабрати љубав“, додајући да смо „сви одговорни једни за друге“, преноси Ројтерс.

Родитељи су тражили казну у висини 145,9 милиона долара и надокнаду штете од 150 милиона долара.

Надокнада штете се досуђује као компензација за претрпљену бол оштећене стране, а казнена одштета се изриче због самог дела које је починио осуђени.

Казнена одштета је процењена на 4,2 милиона долара.

- Тражимо од вас да пошаљете веома, веома једноставну поруку, а то је: зауставите Алекса Џонса. Зауставите монетизацију дезинформација и лажи - истакао је у свом обраћању пороти Весли Тод Бол, адвокат родитеља настрадалог дечака, преноси Ројтерс.

Џонс је покушао да се дистанцира од теорија завере током свог сведочења на суђењу, извињавајући се родитељима и признајући да се масакр у Сенди Хуку заиста догодио.

Тужиоци су оптужили Џонса да је приступио суђењу у лошој намери, позивајући се на његове изјаве на сајту Инфоворс у којима је изнео да је масакр био превара, наводи британска агенција.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".