- О овоме први пут причам. Пре седам година, 2010, имала сам озбиљну операцију цисте на јајнику. Мој доктор Саша Љубић рекао ми је да урадим тај злогласни БРЦА тест, где се показало да имам мутиран ген и велике шансе и могућности да добијем рак дојке. Тумор-маркер ми је био веома повећан и хитно сам отишла на операцију цисте на јајнику. Наравно, ћутала сам о свему томе, али морам рећи да је то био велики шок за мене - рекла је Брена за "Пулс" 2017 године.

Фото: В. Данилов

 

 

Мужа и синове није хтела да оптерећује, те се окренула својим пријатељицама и у њима потражила утеху.

- Она је плакала сваки дан. Свог доктора Љубића молила је да је спасе, да не жели да умре од рака... Кроз главу су јој пролазиле најцрње мисли… Ми смо је тешиле колико смо могле, али знате како то иде - испричала је једна од Брениних најбољих другарица.

Брена је тада нагласила да је хтела своју причу да подели са другим женама и да им можда на тај начин помогне.

Фото: В. Данилов

 

 

- Жене треба да знају, а ја сам то тада научила, да када је позитиван БРЦА тест, не смете више да користите никакве хормонске препарате. Почела сам да живим по свим тим правилима које су ми лекари наложили. Све ово сада говорим управо због тога што овом својом поруком желим да подигнем свест жена да треба да ураде тест јер одмах знате да ли имате могућност од добијања карцинома или не. На тај начин можете да сачувате свој живот и здравље јер многе жене добију рак грлића материце, јајника или дојке а да уопште не знају одакле то потиче.

Иако је одмах почела да живи по новим правилима, стрес који је преживела био је огроман, толики да је ову тему избегавала и међу члановима породице:

Фото: В. Данилов

 

- У исто то време Анђелина Џоли урадила је масектомију груди јер је била позитивна на поменутом тесту. Отишла сам код професора Светозара Дамјановића, који ми је објаснио шта и како може да се деси. Ако ми верујете, једно два дана нисам могла да поновим свој број телефона, толико сам била у шоку. Била сам веома уплашена, нисам знала за себе. Имала сам такав страх да нећу извести децу на пут, да свашта може да се деси. Ужасне слике су ми пролазиле кроз главу. Ипак, боље је прихватити неке тешке чињенице на време и знати како се борити са њима него бежати од проблема - испричала је тада Брена.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".