- O ovome prvi put pričam. Pre sedam godina, 2010, imala sam ozbiljnu operaciju ciste na jajniku. Moj doktor Saša LJubić rekao mi je da uradim taj zloglasni BRCA test, gde se pokazalo da imam mutiran gen i velike šanse i mogućnosti da dobijem rak dojke. Tumor-marker mi je bio veoma povećan i hitno sam otišla na operaciju ciste na jajniku. Naravno, ćutala sam o svemu tome, ali moram reći da je to bio veliki šok za mene - rekla je Brena za "Puls" 2017 godine.

Foto: V. Danilov

 

 

Muža i sinove nije htela da opterećuje, te se okrenula svojim prijateljicama i u njima potražila utehu.

- Ona je plakala svaki dan. Svog doktora LJubića molila je da je spase, da ne želi da umre od raka... Kroz glavu su joj prolazile najcrnje misli… Mi smo je tešile koliko smo mogle, ali znate kako to ide - ispričala je jedna od Breninih najboljih drugarica.

Brena je tada naglasila da je htela svoju priču da podeli sa drugim ženama i da im možda na taj način pomogne.

Foto: V. Danilov

 

 

- Žene treba da znaju, a ja sam to tada naučila, da kada je pozitivan BRCA test, ne smete više da koristite nikakve hormonske preparate. Počela sam da živim po svim tim pravilima koje su mi lekari naložili. Sve ovo sada govorim upravo zbog toga što ovom svojom porukom želim da podignem svest žena da treba da urade test jer odmah znate da li imate mogućnost od dobijanja karcinoma ili ne. Na taj način možete da sačuvate svoj život i zdravlje jer mnoge žene dobiju rak grlića materice, jajnika ili dojke a da uopšte ne znaju odakle to potiče.

Iako je odmah počela da živi po novim pravilima, stres koji je preživela bio je ogroman, toliki da je ovu temu izbegavala i među članovima porodice:

Foto: V. Danilov

 

- U isto to vreme Anđelina DŽoli uradila je masektomiju grudi jer je bila pozitivna na pomenutom testu. Otišla sam kod profesora Svetozara Damjanovića, koji mi je objasnio šta i kako može da se desi. Ako mi verujete, jedno dva dana nisam mogla da ponovim svoj broj telefona, toliko sam bila u šoku. Bila sam veoma uplašena, nisam znala za sebe. Imala sam takav strah da neću izvesti decu na put, da svašta može da se desi. Užasne slike su mi prolazile kroz glavu. Ipak, bolje je prihvatiti neke teške činjenice na vreme i znati kako se boriti sa njima nego bežati od problema - ispričala je tada Brena.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".