Кад су велике врућине, климе и вентилатори раде "пуном паром", иако постоје начини да се рахладите чак и ако их не користите. Међутим, ови уређаји могу и те како да буду штетни по здравље ако се не користе правилно. Већина брине због овог првог, сматрајући овај уређај штетнијим, али мало ко размишља колико заправо ветилатори шкоде. 

- Ако је вентилатор усмерен директно на особу и ради великом снагом, ствара се промаја и температурна разлика, што може да изазове грозницу, објашањавају стручњаци са Кливлендске клинике.

Фото: Профимедиа

 

 

- Ако спавате са укљученим уређајем, то може негативно да утиче на леђа или врат, додају.

Али то није једини проблем. Кад је вентилатор непрестано укључен, долази до прекомерног сушења ваздуха. Обично, ова појава се везује за климу, али и овај уређај може да има исти ефекат.

- Вентилатор чини да исти ваздух циркулише у затвореном простору и то га исушује, а слузокожа је та која страда. Најчешће је реч о оној у пределу уста и носа. Ако особа спава полуотворених очију, а вентилатор је укључен, слузница ока ће се такође осушити, истичу стручњаци.

Особе које пате од алергија би такође требало да се забрину.

- Ако особа пати од алергија, онда дуг боравак у близини укљученог вентилатора може само да погорша стање. Уређај чини да ваздух циркулише по просторији, а са њим се распршују честице прашине. Осим тога, вентилатори могу да распрше и полен који се таложи у стану или кући, а који је практично невидљив. На тај начин се појачавају симптоми поленске грознице и астме. Да бисте се боље заштитили од разних алергена, потребно је да користите додатне филтере за ваздух у кући, саветују стручњаци. 

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО:

СЛАДОЛЕД КОЈИ СЕ НЕ ТОПИ: Нови изум кинеских посластичара

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".