Метеоролог Марко Чубрило објавио је детаљну прогнозу за наредни период у којој се наводи да нас ускоро очекује промена времена.

- Данас ће се ка нам са југозапада полако приближавати влажан и нестабилан ваздух. Током већег дела дана ће углавном бити сунчано и топло, док се после подне, пре свега над западним, југозападним и брдско-планинским деловима региона, очекује појава грмљавинских пљускова. Ређих локалних пљускова понегде може бити и над севером региона али ће се углавном задржати суво. Дневни максимум од +26 до +31 степен Целзијуса.

Фото: принтскрин Фејсбук/Marko Čubrilo/РХМЗ

 

 

Он наводи да ће дестабилизација времена уследити овог викенда.

- За викенд понегде може бити појаве јачег грмљавинског пљуска уз појаву обилне кише и града али се те појаве не очекују на ширем простору. Ветар углавном слаб, осим у зони пљускова де ће пролазно бити јак, западни и северозападни. Другог дана викенда више облака и још мало нестабилније када ће чешће појаве пљускова бити и над средишњим и северним пределима.

- Од недеље ће над нама доминирати поље мало сниженог ваздушног притиска те ће уз повремене пљускове бити и незатно свежије у однсоу а ове дане уз максимуме који би се кретали од +23 до +28 степени Целзијуса. Ветар углавном слаб, осим у зони пљускова.

Фото: принтскрин Фејсбук/Marko Čubrilo/РХМЗ

 

 

Неповољна временска прогноза очекује се и средином наредне недеље.

- У четвртак 01.09. се по источној периферији антициклона који ће се развијати над Скандинавијом очекује спуштање хладног фронта који ће донети пролазне падавине, локално на кратко и јаке, пролазно јак северозападни и северни ветар и осетније освежење. Дуж Јадрана такође појава пљускова уз јаку буру. У четвртак дневни максимум од +19 на крајњем северозападу Хрватске до око +31 на југоистоку Србије.

Фото: принтскрин Фејсбук/Marko Čubrilo/РХМЗ

 

 

- Затим се рачуна на променљиво облачно и свежије време уз могућу појаву кише, али се обилније падавине не очекују. Дуваће умерен северни и североисточни ветар. Јутарњи ЕЦМWФ има сигнал за доста јако освежење уз максимуме који би око 03.09. над великим делом региона остали испод +23 степена Целзијуса, док су прорачуни осталих модела по том питању мало блажи. Свакако долазе и знатно свежије ноћи где ће минимуми често бити од +7 до +15 степени Целзијуса.

Око 05.09. би требало да уследи отопљење кало поселдица јачања циклона над западом Европе који би ка нама покренуо топло, јужно, струјање.

Напомињем да је синоптика после 01.09. и даље подложна великим изменама с обзиром да се око тог датума очекује активирање тропског Атлантика, а модели још немају ни приближну идеју где би се тај тропски систем могао формирати и у ком правцу би требао кренути.

Фото: принтскрин Фејсбук/Marko Čubrilo/РХМЗ

 

 

Почетак септембра, како наводи Чубрило, може донети "позно" лето и додатне вреле дане.

- Што се тиче септембра он делује као просечан месец. Његов први део би донео позно лето уз постепену транзцију ка све чешћим освежењима, док би после 17.09. могло уследиит прво јаче, јесење, захлађење уз кишу.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".