Концентрација алкохола у његовој крви била је невероватних 0,37 одсто, или готово пет пута већа од дозвољене границе за вожњу у Тексасу, где је он живео, преноси нпр.орг.

Међутим, човек је изјавио да тог дана није попио ни кап алкохола.

- Постао би пијан из ведра неба - у недељу ујутру након што је био у цркви, или заиста, у било које време - рекла је Барбара Кордел, декан на медицинском колеџу Панола Картагини у Тексасу.

- Чак је његова жена била ужаснута да је стално са собом носила алкотест - додала је.

Фото: Профимедиа

 

Кордел и Џастин Макарти, гастроентеролог из Лабока, желели су да схвате шта се заиста дешава.

Тако је тим претражио човекове ствари у потрази за алкохолним пићем, а затим га изоловао у болничкој соби на 24 сата. Током целог дана јео је храну богату угљеним хидратима, а лекари су му периодично проверавали алкохол у крви. У једном тренутку вредности су порасле за 0,12 одсто.

На крају, Макарти и Кордел су открили узрок: преобиље пивског квасца у његовим цревима. Његов цревни тракт се понашао као интерна пивара. Пацијент је имао инфекцију са бактеријом Saccharomuces cerevisiae. Дакле, када би појео или попио већу количину скроба - ђеврек, тестенину или чак сок - квасац би ферментисао шећере у етанол и он би се напио. У суштини, кувао је пиво у сопственом стомаку.

Фото: Профимедиа

 

Кордел и Макарти су пре неколико месеци објавили случај “синдрома ауто – пиваре” у Међународном часопису клиничке медицине. Објаснили су да се пивски квасац налази у читавом низу намирница, укључујући хлеб.

- Али испоставило се да у ретким случајевима, квасац може заиста дуго да се настањује у цревима и може да изазове проблеме - каже доктор Џозеф Хајтман, микробиолог са Универзитета Ђук.

- Истраживачи су недвосмислено показали да Saccharomuces cerevisiae може да расте у цревном тракту. Али још увек је нејасно да ли је то повезано са неком болешћу - рекао је Хајтман и додао да свему треба приступати са опрезом.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".