Како преносе страни медији, мушкарац је био последњи члан групе староседелаца који су живели у изолацији у Танаруу, изолованој области у бразилској држави Рондонија, која се граничи са Боливијом.

Према непрофитној организацији Сурвивал Интернатионал, остатак племена је масакриран у низу напада које су наводно починили сточари гладни земље од 1970-их, а последњих неколико чланова истребљено је 1995. године.

Пустињак је избегавао сваки контакт са спољним светом иако су га власти држале на оку и повремено му остављале залихе.

 

 

Фунаи, агенција за послове староседелаца, у уторак је пронашла његово тело како лежи у висећој мрежи.

Није било знакова борбе или насиља, нити било каквих назнака присуства неког другог човека, а верује се да се човек припремао за смрт, пошто је око тела ставио перје јарких боја. 

Полиција је саопштила да је преминуо природном смрћу, али ће његово тело бити подвргнуто обдукцији.

Најусамљенији човек је носио и надимак „човек из рупе“ према начину на који је ловио животиње.

Кад год су људи покушали да ступе у контакт са племеном након што је први пут откривен 1996. године, он је обично бежао упркос њиховим даровима семена или алата, преноси Дејли мејл.

У ретким тренуцима када су му службеници прилазили, он је бежао у своју сламнату колибу и одбијао да изговори реч, а једном је испалио стрелу у званичника Фунаија, пробушивши му плућа.

Од 1987. године политика владе је да се избегава присиљавање на контакт са изолованим племенским становништвом, мада се могу направити изузеци ако се племе суочи са непосредном опасношћу, када се чини да је мирни контакт једини начин да се осигура његов опстанак.

Године 2018. објављен је снимак који су направили званичници бразилске владе, на којем се види како човек користи ручно направљену секиру да посече дрво у близини своје колибе. 

Како пишу медији, "најусамљенији човек" је време проводио сечући дрвеће, ловећи животиње да једу и шетао је полуго прекривен само платном. 

Фунаи, који ради на заштити права домородаца и изолованих група, тврди да у бразилском Амазону постоји 113 племена без контакта, од којих је визуелно потврђено њих 27.

БОНУС ВИДЕО: 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".