Правни проглас којим је министар унутарњих послова Шандор Пинтер наредио да се испоштује та наредба појавио се у мађарском Службеном гласнику синоћ.

Наводи се да приликом подношења захтева за побачај, жена мора да покаже потврду од лекара да су јој "јасно предочени фактори који указују на постојање виталних функција ембриона".

Под "виталним знацима“ влада ове чланице ЕУ подразумева откуцаје срца, што значи да жене пре захвата морају да слушају откуцаје срца фетуса. Уредба ступа на снагу у четвртак.

Фото: Профимедиа

 

 

Важећи закон, који је на снази од 1992. године, предвиђа да жене између 12. и 24. недеље трудноће могу да се одлуче на абортус, без икаквих услова осим сопствене одлуке.

У изузетним случајевима, углавном из медицинских разлога, абортус је могућ и у каснијем периоду трудноће.

Премијер Виктор Орбан, који је на власти од 2010. године, представља се као поборних хришћанских и традиционалних породичних вредности и идеала али је, као популиста, свестан да би потпуна забрана абортуса - попут оне у Пољској била изузетно непопуларан потез.

Међутим, председница земље Каталин Новак, Орбанова савезница која је преузела власт прошлог маја, обећала је у својој предизборној кампањи да ће подржати оне који "штите живот од зачећа“.

Фото: Профимедиа

 

 

Организације за женска права у Мађарској кажу да најновије пооштрење правила само повећава притисак на жене које су и без тога у изузетно тешкој ситуацији због нежељене трудноће.

Идеју да се као услов за прекид трудноће постави обавезно слушање срчаних откуцаја фетуса првобитно је предложила екстремно десничарска странка Ми Хазанк (Наша домовина).

Та групација први пут је ушла у парламент након избора прошле године. Иако је у опозицији, има подршку провладиних медија.

У Мађарској, земљи од 9,7 милиона људи, прошле године је било 21.907 абортуса и 93.000 порођаја, према статистичком заводу.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".