Комисија Министарства унутрашњих послова (МУП) Црне Горе утврдила је да су полицајци из Одељења безбедности Цетиње, 12. августа у насељу Медовина, законито употребили ватрено оружје и оправдано пуцали на наоружаног Вука Бориловића, покушавајући да га зауставе током крваве драме.

Три дана након трагедије на Цетињу у којој је Бориловић усмртио 10 комшија, међу којима и два дечака, а ранио још шест особа, МУП је формирао Комисију са задатком да процени употребу средстава принуде, односно коришћења оружја полицијских службеника у овом случају.

Комисија је направила записник са изјавама четворице полицајаца са Цетиња, који су тог дана из пиштоља у Медовини пуцали на Бориловића, а потом су у мишљењу навели да су оправдано користили ватрено оружје.

МУП је у одговору Вијестима навео да се интерном истрагом о поступању полиције на Цетињу баве и службеници Ођељења за унутрашњу контролу рада полиције.

Испаљено 20 метака

Током драме на Цетињу, а након више телефонских позива да неко пуца у Медовини, први у насеље у 15.33 часова су стигли полицајаци, који су тог дана била у поподневној смјени дежурни службеници у ОБ Цетиње.

Петорица полицајаца покушавала су да заштите куће, али и зауставе наоружног Бориловића који је пуцао на њих али и екипу Хитне помоћи, а само пуком срећом тог дана метак је по глави само окрзнуо полицајца Љубишу Максимовића.

Фото: Светлана Ђокић

 

Вијестима је незванично речено да су у Медовини тог дана пуцала четири полицајца из пет службених пиштоља, који су испалили око 20 метака ка Бориловићу.

Ко га је убио?

Форензичари из Даниловграда треба да утврде да ли је убица усмрћен метком испаљеним из једног од полицијских пиштоља или оружја које предао Цетињанин Ненад Нено Калуђеровић.

То ће се знати тек након што вештаци - балистичари упореде преклапање трага који на чаури оставља ударна игла пиштоља и траг који на испаљеном зрну остаје након проласка кроз цев пиштоља.

Руководитељка и портпаролка Вишег државног тужилаштва у Подгорици Лепа Меденица рекла је да им резултати форензичких вештачења још нису достављени.

Том тужилаштву раније је достављен обдукциони налаз Бориловићевог тела, који је потврдио незваничне информације - да је убица погођен са пет метака, али ће се тек анализом утврдити које зрно је било смртоносно.

Фото: Светлана Ђокић

 

Бориловић је тог дана из ловачког оружја после 15.20 часова усмртио у подстанарском стану Наташу Мартиновић, њена два сина од осам и 11 година, а потом је усмртио и комшије - Рајка Дрецуна (56) и његове родитеље Даницу (74) и Димитрија (81).

Међу жртвама су и тридесетседмогодишњи Милан Митровић, кум убијених Мартиновића али и Бориловићев ујак Горан Ђуришић (54) и две сестре Александра (52) и Мила Радуновић (50).

Бориловић је ранио и петоро комшија - Александра Дрецуна, Славицу Звицер, Филипа Ђурковића, Милеву Рамадановић и Даринку Челебић, као и полицајца Љубишу Максимовића.

Где је заказала полиција?

Након трагедије постављано је питање да ли је полиција могла боље или другачије да реагује тог дана те да ли ће се променити систем реаговања у оваквим случајевима.

Стручњаци за безбједност и поступање полиције указали су на три кључне тачке и слабости црногорске полиције на Цетињу, што је, како тврде, резултат вишедеценијске запуштености безбедносног система и лошег улагања у опрему, али и обуку редовног - оперативног састава полиције...

Прва карика у систему поступања полиције која је тог дана заказала на Цетињу је недостатак јасног протокола и процедура како да се реагује у високоризичним ситуацијама.

Управа полиције, тврди извор Вијести, нема прописане протоколе обавештавања, извештавања и узбуњивања, а евидентан је био и недефинисан систем руковођења, командовања и издавања наређења тог дана на Цетињу.

Осим тога, полицијски службеници дуже службене пиштоље старе и по 20 година, а само специјалне јединице УП су опремљене и обучене да реагују у ризичним ситуацијама каква је била тог дана.

(Вијести)

БОНУС ВИДЕО: