Добра генетика, исхрана, физичка активност, нега коже и косе, одражавају се на нашем лицу и телу. На генетику не можемо да утичемо, а стручњаци саветују како да коригујемо животне навике и изгледамо најбоље што можемо у свом животном добу.

Важност квалитеног сна је непроцењива, а о томе како спавање може бити савезник у борби против старења, говорила докторка Кукум Мискра. Она је истакла да је идеално време за буђење између 5 и 7 ујутру.

Фото: Профимедиа

 

"Природни процес старења почиње око 25. године, то је доба када организам успорава осим ако се не стимулише исправним животним навикама", тврди докторка.

"Стрес, исхрана, количина и квалитет сна, конзумација лекова, временски услови и одређена медицинска стања су фактори који утичу на старање организма", тврди доктора и истиче да је довољна количина сна од пресудне важности.

Фото: Профимедиа

 

Наравно, нисмо сви исти, али докторка саветује да одрасли између 19 и 94 године спавају између шест до осам сати по ноћи.

Америчка Национална фондација за сан објашњава да правилна хигијена спавања подразумева и здраво окружење у спаваћој соби али и дневне рутине.

Докторка Кумкума саветује да се будите свакога дана у исто време.

"Најбоље да то буде змеђу 5 и 7 ујутру. Брзо устајање из кревета одмах након буђења је једнако важно. Не дремајте дуже од 20 минута“, тврди она и саветује да сат времена пред спавање не користите мобилни телефон ни рачунар.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".