Још деведесетих увелико је стекао епитет "лица којем се верује", а добро се сналазио у различитим формама новинарског посла. Далеке 1994. године у посети његовом породичном дому била је екипа "ТВ Новости", која је забележила како Булићи живе.

Осим што описује живу и динамичну атмосферу у породици, текст обилује и занимљивим детаљима из њиховог живота. Вања је говорио о томе како је наљутио Јездимира Васиљевића, познатог као Газда Језда, текстовима о његовим махинацијама, а његова супруга причала је о томе како се носи са трачевима о мужевљевим швалерацијама и другим причама које о њима круже... Текст преносимо у целости:

Бројни пријатељи који редовно свраћају код породице Булић знају да не могу рачунати на мирна породична чаврљања. Код Булића је увек динамично: телефон непрестано звони, клинци улазе и излазе, познаници и пријатељи долазе у различитим интервалима. Кажу домаћини да је код њих мир и тишина једино када нису код куће.

Фото: репринт ТВ Новости

 

О породичним приликама познати новинар и ТВ звезда Вања Булић пре неку годину написао је и објавиће књигу "Слатка мала двоглава аждаја". Описао је какве су муке имали његова супруга Слађана, син Душан и он када су у кућу стигли близанци Иван и Огњен. "Слатка мала двоглава аждаја" сада већ има десет година, марљиво (уз мамину свесрдну помоћ) ређа петице у школи, у четвртом разреду, тренира фудбал у Синђелићу. Два љупка несташка набијају кондицију осталом делу породице. Прво су, још у обданишту говорили да ће кад одрасту бити ђубретари, јер им се допало што би могли да се кешају за камион. Сада би волели да буду "цајци"...

Све у свему породични живот Булића врти се око најмлађих чланова, тако да ни бројне обавезе и популарност тате Вање не могу да поремете редослед приоритета. Истини за вољу, мама Слађа држи целу кућу "на глави", али када је у питању велико спремање сваке суботе се зна које је чије задужење. Ни тата Вања не бежи од усисивача, пегле и осталих бројних домаћих послова. А када кућа заблиста, Булићи иду да се рекреирају и одморе на Аду. Тамо су пре неки дан младићи добацивали "Водитељ, водитељ" - на шта им је тата Вања одговорио: "Овде сам родитељ".

Фото: репринт ТВ Новости

 

И заиста, клинци су већ сасвим "оладили" на популарност.

- Када се први пут појавио у "Недељном поподневу", ишао сам у трећи или четврти разред, било ми је - смешно. А најсмешнији је био када се у првој емисији "ЗаМа" појавио у сакоу. Па он уопште не носи одела и сакое - каже најстарији син Дуле, матурант гимназије.

- И сам сам се осећао страшно. Натерао ме редитељ Станко Црнобрња да облачим сако. Толико сам био збуњен у том сакоу, да умало - уместо "Добро вече" гледаоцима кажем Ивани Бојић "Да". Јер, заправо до тада сако сам имао само на венчању. А замислите да својој учитељици кажем "да". Па, Ивана и ако је млађа за мене, била је права учитељица у водитељском послу - каже Вања Булић.

Пре појављивања у "ЗаМу", Вања је био јавности познат као новинар "Дуге", аутор многих хумористичких текстова који су имали и своје ТВ извођаче, затим атрактивних и духовитих текстова у другим листовима. "ЗаМ" по својим истраживањима има бројне гледаоце, међутим уредници Трећег канала мењали су концепцију емисије, па ће је водити само Ивана Бојић. А шта је с Вањом?

Фото: репринт ТВ Новости

 

- Па,  много сам заузет, тако да ћу само учествовати у сценаристичком делу и писати хумористичке делове за Петрућија - објашњава Булић уз шеретски смешак. - Ко то каже да сам ја још једна политичка жртва?

Вања је веома заузет: тренутно брине како скупити паре за нови филм, за који је писац прве верзије текста и косценариста са Биљаном Пајкић и Срђаном Драгојевићем који треба да режира. Реч је о ратној теми, проклетству које је смашло људе на нашим просторима. А, и реч је о милион и седамсто хиљада марака.

О томе зашто је газда Језда из туђине јавио да ће га "убити као пса" Булић каже:

- Газда Језду сам видео једном у животу. Чекао сам га цео дан у предворју његове канцеларије, он је излазио и улазио, стално говореће "Сад ћу ја", али од разговора није било ништа. Позвао ме због мог текста у "Дуги" у којем сам писао о неким подацима из Бора о његовом трговању. Годину и по дана сам ја писао о Језди. Понајпре о томе да није могао сам да све учини, него да иза њега стоји неко од моћника из државе. Написао сам да се можда није сакрио у иностранству, него да је у неком нашем подруму одакле се јавља телефоном кроз чарапу. У суштини, мени импонује што сам на листи за одстрел, заједно са Слобом Милошевићем. Значи, нисам ни свестан да сам део државног пројекта.

Фото: репринт ТВ Новости

 

Слађа и Вања су у браку више од две деценије. Тврде да имају хармоничан брак и праву топлину породице. Вањина популарност никада није била проблем. Он је и онако пре брака био популаран момак код лепшег пола. Прво, играо је одбојку, затим свирао у групи "Сидра". Од случајног сусрета на једној београдској свадби, Слађа и Вања се не раздвајају.

- Она ме често информише са којом сам "рибом" јуче био у загрљају - вели Вања.

- То што се прича о његовим бројним швалерацијама не узбуђује ме. Али недавно је моја блиска рођака била код добре другарице, где је комшиница причала како, ето, јадни Вања мора да се смеши, а невољник брине о четворо деце, јер му је жена умрла. Насмејала сам се и на то, а шта друго. Чаршија никога не оставља на миру - каже Слађа.

А њих ни лопови не заобилазе. Када су им једном приликом "оплевили" стан, први су у помоћ притекли пријатељи из "ЗаМа". Доне неко видео, други мајице и тако редом.

- Па када ме људи питају како ја, који сам цео живот провео са рок музиком, са гитаром, одједном волим "ЗаМовце", морам да им објашњавам како су то дивни људи, дивни другари, да су ми постали друга породица - истиче благоглагољиви домаћин, додајући да већ не зна коју му звезду дежурни трачери из света фолка нису још "приуштили".

Фото: Н. Фифић

 

Откуда његов лик у бројним рекламама за бизнис картицу? Зар му није доста популарности? Објашњава да су га људи из "Идеје" потражили и одлучили да би најбоље било да им буде у реклами познато лице коме се верује.

- Шта сам друго могао? Купили су ме на тај штос, то ласка. Да не буде забуне, од идеје се кренуло у реализацију, а о лови смо тек касније разговарали. До сада су рађени спотови по мојим идејама, а ето сада мене и у споту и на реклами. И то још у сакоу!

Тврдећи да се прво везује за људе, а потом за задатке објашњава и свој став према дилеми: остати или отићи са ТВ "Политике".

- "Црни бисери" су имали 110 емисија. Првих 16 је ишло на Трећем каналу, а све остало је режирао Бобан Савић, с којим сјајно сарађујем. Ја сам до сада променио седам уредника. Када сам прешао на ТВ "Политику", договорио сам се о свему са Зораном Предићем, тадашњим првим човеком те телевизије. Са Тијанићем се знам већ 25 година и када је он дошао сарађивали смо да лепше не може бити. Никада ме није питао ко ће ми бити гост, ништа ми није било забрањено. И добро су плаћали. У време највеће кризе ја сам породицу издржавао тим приходом. Тада се емисија и развила и постала најгледанија. Шта је суштина сукоба Тијанића са челницима куће не знам. Звао ме првог дана нови уредник Игњатовић и договорили смо да наставим емисију као до сада, без додатних услова.

Фото: В. Данилов

 

ТВ емисије, новински чланци, сценарије, књиге, рекламе и уз то још адекватан отац бројне породице, са пуним учешћем у подизању и васпитавању деце, како то Булић све постиже. Одао је тајну: себи је помогао "Силва" методом. После повратка из Вуковара, пошто је видео страхоте рата изблиза, био је "пукао". Почео је да урла у сну, да мисли само на ужасе. Онда је отишао на "Силва" курс. Научио је како да побољша концентрацију, избегне стрес, да користи и нешто од оних неактивних девет десетина мозга.

Ретко складна, весела и динамична је породица Булић: ни градске приче, ни бројна добацивања на улици, ни анонимни телефонски позиви у њу не уносе немир. Истина, Слађа стрепи због Вањиних оштрих текстова у "Дуги", али и на то се човек полако навикне. У лепо уређеном трособном стану (који је госпођа Булић добила од свог предузећа) гости су увек радо виђени и темељито почашћени из великог Слађиног репертоара кулинарских специјалитета. Најлепше је, кажу, када остану сами (заиста је то реткост) и када три сина и отац узму гитаре у руке. Предњачи Дуле коме и отац позавиди.

* Нпортал.рс због вас даје нови живот текстовима из богате новинске архиве "Новости", а овај интервју је изашао у "Сабору" 26. октобра 1994. године.*

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Из дома Дафине Милановић, власнице пропале Дафимент банке

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".