Из МОРХ-а поручују да раде све како би таквих случајева било што мање јер имају нулту толеранцију на дроге.

Због конзумације кокаина за двојицу је припадника Оружаних снага војна каријера завршена.

- Они су отпуштени из службе, а за три остала припадника процес је још увек у току", истиче Дејан Џидић, командант војне полиције ОСРХ.

Међу њима је и војни специјалац који је недавно ухваћен у тајној акцији усред ноћи. Но за посебну забринутост места нема, истичу из МОРХ-а.

Све што се догађа у тзв. обичном свету, догађа се и у војсци. Надзори се проводе стално, а добивају и дојаве о дрогирању.

- Онда идемо на циљане особе, када знамо за особу именом и презименом, да бисмо је могли довести у везу с тим делом. А превентивни надзори су аналитички, дакле када добијемо нове војнике, примерице у Центру за обуку у Пожеги - каже мајор Давор Павловић.

Појачана тестирања

Због већег броја новооткривених случајева тестирања су појачана. Проводе се у МОРХ-у уз присутност сведока цивила. Ако особа то жели, тестирање се понавља и у здравственој установи. Све се најстрожије надзире како не би дошло до грешке.

- Значи, у том случају водимо га код доктора, ако он не прихвата наше резултате. Доктор ће извадити крв, извадиће се његов урин и све ће се заједно проверити", додаје Павловић.

Ако су позитивни, пријављују се Војном суду, који одлучује о казни. Они који одбију тестирање такође добивају кривичну пријаву. Број позитивних међу тестираним војницима не расте, тврде у МОРХ-у.

- Ми сматрамо да су бројке увек отприлике исте, нема никаквих повећања ни смањивања, једноставно проводимо надзоре и темељем достављених резултата реагујемо - додаје Џидић.

МОРХ тврди да су ови случајеви изолирани и да нико није намеравао продавати дрогу, него су кокаин, чини се, санкционисани војници имали за личну упорабу. Разлог конзумације дрога је преоптерећеност, немогућност ношења с одговорношћу на послу или нешто треће, тек ће се истраживати...

(Индекс)