Православни верници сутра, 12. октобра обележавају празник Михољдан, дан од којег се према веровању сматра да почиње права јесен, а топли октобарски дани називају се Михољско лето.

Празник се обележава у част Светог Кирјака Отшелника, а једна од занимљивих ствари везаних за празник јесте да га на исти дан обележавају католици, православци и протестанти широм Европе.

Фото: Википедија

 

 

Свети Киријак рођен је у Коринту крајем четвртог века и за живота је сматран стубом хришћанства и узором монашких врлина. Монашки живот започео је у Јерусалиму, а служио је у више манастира. Према списима сматра се да је био крупан и снжан човек иако је цео живот провео у строгом посту. Пред крај живота боравио је у монашкој породици Светог Харитона, где су монаси јели једанпут дневно, и то по заласку Сунца. Последње године живота провео је у пустињи, а поживео је 109. година. Монаси су га поштовали као исцелитеља и утешитеља људи.

Празник Светог Киријака (Михољдан) многи људи у Србији славе као породичну крсну славу. Такође, у Боки Которској Свети Киријак се сматра заштитником помораца. Постоје разна веровања и обичјаи који се још од наших предака поштују ња Михољдан. Један од њих хесте да на Михољдан треба завршити све послове, окончати оно пто је започело. Али се треба уздржати и од физичког рада, како би се пронашло време за молитву и неговање душе.

Пошто се веровало да на Михољдан треба завршити све послове, онда се на овја празник некада нису организовала венчања и свадбе, јер су веровали да су им гости на тај дан заузети.

Фото: Википедија

 

 

У Боки Корторској Михољдан је празник помораца, називају га још и господски празник, а некада су га славиле чувене поморске породице тог краја. Морнари на овај дан не би испловљавали на море. Некада се веровало да особе које су рођене на Михољдан имају посебне таленте и дарове и да ће имати пуно среће у животу.

С обзиром да се Михољдан 2022. године обележава у среду, гозба на слави треба да буде посна на уљу.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".