Према подацима Инситиута за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", у болницама широм Србије налази се тренутно 453 пацијената. На респираторима је 26 особа.Подсетимо, јуче је инфекција ковидом регистована код 2.060 људи, а од последица короне умрло је шест пацијената.

Продужени ковид уништава здравље људи, али такође прави колапс у здравственим системима, али и економији, упозорио је шеф Светске здравствене организације (СЗО) др Тедрос Адханом Гебрејесус позивајући земље да покрену борбу и ухвате се у озбиљан коштац са кризом.

- Док се пандемија драматично променила, утицај продуженог ковида за све земље је веома озбиљан и захтева хитну и одрживу акцију која је еквивалентна његовом обиму - рекао је Тедрос за Гардијан и додао:

- На почетку пандемије било је важно за преоптерећене здравствене системе да усмере све своје напоре на спасавање живота. Међутим, од кључног је значаја да земље дугорочно инвестирају у свој здравствени систем и раднике и сада направе план за суочавање са дуготрајним ковидом.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Постоји могућност да је нови талас пандемије ковид 19 почео у Европи пошто је број оболелих у порасту широм региона, саопштено је данас из Светске здравствене организације и Европског центра за превенцију и контролу обољења.Да би због зиме и грипа требало да будемо опрезни и да се спремимо на најбољи могући начин, односно да се вакцинишемо, напомиње проф.др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба за сузбијање инфекције ковид-19.

Фото: Танјуг/Слободан Миљевић

 

 

- Она опасност која постоји јесте због грипа. То значи да кад почну хладнији дани, мада ћемо сада имати једно Михољско лето које ће трајати мало дуже у октобру, али ћемо већ новембра и децембра имати ситуацију да људи бораве у затвореном простору, да су изложенији како ковиду тако и грипу. Тако да, грип очекујем крајем године када ће полако кренути. Рецимо, 2020. године ретко да је забележен, а када га не буде, након тога се увек деси да дође период када га има у озбиљнијем обиму - објашњава професор Тиодоровић.

Како даље истиче епидемиолог, позив за вакцинацију стоји, како за корону тако и за грип.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".