Велимир Бата Живојиновић иза себе је оставио небројано улога по којима ће се увек памтити.

Добитник је многих престижних награда, али поред бројних улога које је оставарио, највише је волео своју супругу Лулу и децу Миљка и Јелену.

Иако се у глуми осећао најбоље, Бати Живојиновићу ни кување није било страно, па је често волео да прави колаче, посебно карамел коцке, за које је имао тајни рецепт.

Фото: Вечерње новости

 

 

КАРАМЕЛ КОЦКЕ РЕЦЕПТ

Састав:

Три цела јаја, шећера онолико колико су тешка 2 јајета, 4 кесице шлага (или 500мл слатке павлаке), прах шећер, 2-3 кашичице густина, пола литре млека, 150 гр шећара и 4 жумнаца за фил

Припрема: 

Кора:

Три цела јаја умутити са шећером и додати брашно. Добије се маса, густа маса, која се излије у добро подмазан и посут брашном плех. Пече се кратко у врелој пећници, тек да порумени. Тако добијена кора је тврда и крта као кекс, па мора одмах да се исече на три дела и извади из плеха, јер када се охлади пуца.

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

Фил:

Од пола литра млека одвадити једну шољицу која се дода маси умућеној од 4 жуманца и две или 3 кашичице "густина". Остатак млека се прелије преко 150 гр. ушпинованог шећера (као за карамел) и прокува. Затим се ове две масе сједине и кувају на лаганој ватри док се све згусне као пудинг. Оставити да се охлади. 

Посебно се умути шлаг од 4 кесице (или 500 гр слатке павлаке) и зашећери по укусу. Трећина кора се премаже, трећином карамела и одозго трећином шлага. Тим редоследом још три пута се слаже преостали материјал, тако да шлаг буде одозго. Овако послаган колач мора да стоји 24 часа, па тек онда да се сече и сервира.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".