Си је данас, после првог састанка новог Централног комитета КП, изашао пред медије предводећи нове чланове Сталног комитета Политбироа, што, како јавља Би-Би-Си, значи да је добио трећи петогодишњи мандат на функцији генералног секретара партије.

"Препуни самопоуздања крећемо на пут на којем ћемо од Кине направити још модернију социјалистичку земљу у свим погледима. Желимо да освежимо кинеску нацију на свим фронтовима и кренемо у још већу модернизацију. Кина мора остати на високом степену приправности као студент на испиту који никад неће завршити", рекао је С.

Он је истакао да је Кина била и да ће остати врло важна за напредак читавог света и да неће одступити од својих начела, а то су брз економски раст и дугогодишња стабилност.

Фото: Профимедиа

 

Како је рекао Си, партија ће постати непобедива само ако допусти да се и она може мењати.

Поручио је да се Кина не може развијати без света, а да је свету такође потребна Кина. Си је говор завршио позивом страним новинарима да посете Кину.

Уз Сија и Лија, за чланове Сталног комитета изабрани су и Џао Леђи, Ванг Хунинг, Чаи Цхи, Ли Си, Динг Суесијанг.

Фото: Танјуг/ АП

 

Стални комитет је најмоћније кинеско политичко тело, задужено за доношење најважнијих одлука у земљи, која је протеклих година постала друга по снази светска економија, наводи Си-Ен-Ен.

Чланови Сталног комитета бирају се гласовима 205 чланова Централног комитета, али се то гласање сматра формалношћу, пошто се одлуке о седмочланом саставу доносе месецима раније, на састанцима водећих партијских функционера иза затворених врата.

Централни комитет је изабрао данас и чланове Политбироа којих је 24, укључујући седам чланова Сталног комитета, пренела је Синхуа.

Фото: Танјуг/АП

 

Би-Би-Си наводи да у новом Политбироу нема ниједне жене, после 72-годишње заменице премијера Сун Цхунлан, која је била једина жена у претходном саставу Политбироа и сада одлази у пензију.

БОНУС ВИДЕО: КИНЕСКИ "ТОП ГАН": Аеромитинг у Чангчуну

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".