Si je danas, posle prvog sastanka novog Centralnog komiteta KP, izašao pred medije predvodeći nove članove Stalnog komiteta Politbiroa, što, kako javlja Bi-Bi-Si, znači da je dobio treći petogodišnji mandat na funkciji generalnog sekretara partije.

"Prepuni samopouzdanja krećemo na put na kojem ćemo od Kine napraviti još moderniju socijalističku zemlju u svim pogledima. Želimo da osvežimo kinesku naciju na svim frontovima i krenemo u još veću modernizaciju. Kina mora ostati na visokom stepenu pripravnosti kao student na ispitu koji nikad neće završiti", rekao je S.

On je istakao da je Kina bila i da će ostati vrlo važna za napredak čitavog sveta i da neće odstupiti od svojih načela, a to su brz ekonomski rast i dugogodišnja stabilnost.

Foto: Profimedia

 

Kako je rekao Si, partija će postati nepobediva samo ako dopusti da se i ona može menjati.

Poručio je da se Kina ne može razvijati bez sveta, a da je svetu takođe potrebna Kina. Si je govor završio pozivom stranim novinarima da posete Kinu.

Uz Sija i Lija, za članove Stalnog komiteta izabrani su i DŽao Leđi, Vang Huning, Čai Chi, Li Si, Ding Suesijang.

Foto: Tanjug/ AP

 

Stalni komitet je najmoćnije kinesko političko telo, zaduženo za donošenje najvažnijih odluka u zemlji, koja je proteklih godina postala druga po snazi svetska ekonomija, navodi Si-En-En.

Članovi Stalnog komiteta biraju se glasovima 205 članova Centralnog komiteta, ali se to glasanje smatra formalnošću, pošto se odluke o sedmočlanom sastavu donose mesecima ranije, na sastancima vodećih partijskih funkcionera iza zatvorenih vrata.

Centralni komitet je izabrao danas i članove Politbiroa kojih je 24, uključujući sedam članova Stalnog komiteta, prenela je Sinhua.

Foto: Tanjug/AP

 

Bi-Bi-Si navodi da u novom Politbirou nema nijedne žene, posle 72-godišnje zamenice premijera Sun Chunlan, koja je bila jedina žena u prethodnom sastavu Politbiroa i sada odlazi u penziju.

BONUS VIDEO: KINESKI "TOP GAN": Aeromiting u Čangčunu

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".