Једна од њих је свакако и докторка Јелена Беговић, цењена молекуларна биолошкиња и љубитељ борилачких вештина која ће бити министарка за науку, иновације и технолошки развој у новом сазиву Владе. 

Ко је др Јелена Беговић?

Јелена Беговић је докторка која је сваки свој успех заслужила искључиво марљивошћу, посвећеношћу и радом пуним љубави према науци. 

Рођена је у Београду 1970. године, али се убрзо са породицом сели у Адис Абебу, главни град Етиопије у којем проводи неколико година. 

- Врло брзо по мом рођењу вратили смо се у Етиопију где сам и провела прве године свога живота. Касније када ме је живот одвео поново у Африку, моја емоција према том континенту је толико снажна била да вероватно има директне везе са мојим раним детињством и одрастањем тамо. Иако се не сећам тог периода, мој ум је то забележио као нешто посебно што ме прати кроз живот – испричала је Беговић за "НајЖену".

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

Др Беговић је директорка Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство. Студирала је у Канади, а дипломирала на Биолошком факултету Универзитета у Београду на Одсеку за биохемију и молекуларну биологију 1998. године. Након тога, магистрирала је 2002, а докторирала 2008. године такође на Биолошком факултету. 

Она је свој рад у струци започело још 1998. године као истраживач приправник управо на Институту за молекуларну генетику и генетичко инжињерство, на коме је данас директорка. Након тога је редом напредовала на позиције истраживача сарадника, научног сарадника и вишег научног сарадника. Паралелно са тим, напредовала је и у радном односу као заменик шефа Лабораторије за молекуларну генетику индустријских микроорганизама.

Фото: Танјуг/Слободан Миљевић

 

Ако градите каријеру, а имате дан који траје 24 сата често морате да жртвујете неке ствари које мислите да нису приоритет каже др Беговић и наводи да није сигурна да је то добро, али да је у њеном случају тако и да је све питање избора. 

- Нешто чега сам се одрекла, а пружало ми је велико задовољство јесте аикидо који сам тренирала шест година и то 4-5 пута недељно. Била сам јако посвећена и заиста ми је та борилачка вештинаје држала и ум и тело у савршеној форми. Чак сам и неке филозофске принципе ове вештине задржала и примењујем их у свакодневном животу. Али немам више времена за тренинге. Поред тога и мање виђам људе које волим, ћерку, партнера, породицу и пријатеље. Некада мислим да претерујем са радом, али то је јаче од мене. Пуно идеја а тако мало времена, ако се сећате филма Медитеранео – рекла је др Беговић за "НајЖену".

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

Др Беговић 2011. године постаје заменик директора Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, а 2013. преузима вођство ове научне установе. 

Докторка 2014. године постаје председавајућа Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду.

У раном периоду пандемије ЦОВИД-19, надгледала је отварање лабораторије „Ватрено око“, која је тестирала бројне узорке на свакодневнов нивоу.

На интервјуу за посао у Институту за молекуларну генетику и генетичко инжењерство су др Беговић на интервјуу за посао питали шта би волела да ради.

- Мој одговор је био да желим да радим са најопаснијим вирусима на шта су се сви насмејали и рекли да могу да ми понуде да радим на бактеријама, а то са вирусима да заборавим. То је остало као анегдота до 2020. године када је почела пандемија и када сам заједно са колегама научницима изградила и развила лабораторије за тестирање ЦАРСЦоВ-2 вируса Ватрено око у Београду и Нишу. У суштини, свој радни век до сада сам провела у институту и прошла сам све фазе од младог научника до доктора наука и научног саветника.

Фото: Принтскрин РТС

 

Крајем 2021. године отворила је центар за секвенцирање генома како би наставила рад против болести.

Управо љубав према науци и жеља да се тај сегмент нашег друштва унапреди, докторку Беговић су подстакли да се више ангажује у друштвеном животу, а напори које улаже Србија на челу са председником Вучићем у том сегменту били су јој подстицај да донесе одлуку да својим именом и учешћем на листи, подржи ток председника Александра Вучића и Српске напредне странке на претходним изборима.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

 

Докторка се нашла на изборној листи СНС-а на парламентарним изборима одржаним почетком априла ове године као трећи кандидат.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".