Београдски сајам књига, под слоганом “Повратак написаних”, од данас пре подне отворен је за посетиоце, а у 18 часова званично ће га отворити академик и драмски писац Душан Ковачевић.


После две године паузе због пандемије вируса корона, на 65. Београдском сајаму књига више од 400 излагача и исто толико суизлагача ће до 30. октобра понудити љубитељима писане речи широк спектар наслова из српске и светске књижевности.

Земља гост ове године је Румунија, а под сајамским куполама биће представљено 30 књижевника из ове земље, као и најпознатија дела преведена на српски језик која Румунија има да понуди.

Осим Србије и земаља региона, учествују и гости из Италије, Мађарске, Немачке, Белорусије, Русије, Кине, Ирана, Швајцарске, Марока, Египта, Индије и Пољске.

Јелена Виденовић, помоћница уредника програма Београдског сајма књига, за Танјуг је открила део садраја овогодишње манифестације.

- Хтела бих да најавим иностране писце који ће ове године посетити Београдски сајам књига. Поред аутора из Румуније, долазе нам писци који се преводе и радо читају код нас. Највећа звезда свакако ће бити француски писац, Патрик Бесон, који ће представити своју књигу о Новаку Ðоковићу, затим ту ће бити и турска књижевница, Ајфер Тунч. Ðорђе Матић нам долази их Хрватске, а представићемо београдској публици и младог Италијана, Ðованија Дозинија, који је актуелни добитник Европске награде за књижевност - истакла је Виденовић.

Сајам књига у 18 часова званично ће отворити академик и драмски писац, Душан Ковачевић, а у име Румуније, земље почасног госта, учеснике сајма поздравиће песник и писац, Мирча Динеску, који ће на штанду те земље касније извести песничко-гастрономски рецитал.

У склопу пратећег програма сајма, биће организоване и бројне изложбе, дружења са ауторима, округли столови и трибине, а организатори су се потрудили да на сајму свако може понешто да пронађе - од деце која чине своје прве читалачке кораке, до оних који су у потрази стручном литературом из разних области.

Излагачи су припремили и сајамске попусте, од 10 до 70 одсто за одабране наслове.

Школски дан заказан је за четвртак, 27. октобра, када ће бити организоване групне посете по цени од 150 динара, а за понедељак и уторак, 24. и 25. октобар, планирани су породични дани по цени од 800 динара за целу породицу. Редовна цена улазнице је 300 динара. Београдски сајам књига биће отворен до следеће недеље, 30. октобра.

БОНУС ВИДЕО: Овако је јавност први пут чула за Матију Бећковића: Пре тачно 60 година у “Новостима”

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".