Краљ Петар I Карађорђевић је био трећи син кнеза Александра Карађорђевића и унук Карађорђа Петровића. Завршио је школе у иностранство по његовом избеглиштву и учествовао у серији ратова као официр Војске Француске.

Фото: Википедија

 

У Херцеговини се борио на страни устаника против Османског царства и то под псеудонимом Петар Мркоњић. По њему, једна варош носи име Мркоњић Град.

После смрти оца постаје глава династије, а не дуго после тога долази и на трон Србије. Иако је пренео овлашћења на свог сина, тада престолонаследника, Александра, он је познат као Краљ Петар Ослободилац јер је био на челу државе у време Балканских ратова и Првог светског рата.

Фото: royalfamily.org

 

Француско-српско пријатељство

Као официр Легије странаца француске војске, он је учествовао у многим биткама.Приликом опсаде Меца и битке код Седана је заробљено око сто четири хиљаде француских војника.

Карађорђевић се спасао бекством преко леден Лоаре - ту је задобио и реуму са којом је муку мучио целог живота. Одликован је орденом Легије части.

Фото: royalfamily.org

 

Французи никада нису заборавили свог официра и ценили су и њега, као и његовог сина, Александра. Петар је своју младост дао Француској, док је Александар убијен на улицама Марсеља од стране терориста. Помоћ Француза српској војсци која се повлачила преко Албаније је била преко потребна, али је Петар Карађорђевић, упркос лошем здрављу дочекао победу.

Авенија Петра Првог од Србије

Французи нису заборавили свог пријатеља у Србији, а оставили су у аманет наредним генерацијама и име улице, али и споменик у Паризу.

Фото: Гугл мапс принтскрин

 

Авенија Петра Првог од Србије се налази у самом центру Паризу, недалеко од Ајфелове куле и недалеко од Тријумфалне капије.

Фото: royalfamily.org

 

Такође, у част оца и сина, краља Србије и краља Југославије, на тргу Александра од Југославије је подигнут споменик. Овај споменик је подигнут уочи Другог светског рата, само две године након смрти краља Александра. У Марсељу, на месту погибије краља Југославије, подигнут је споменик настрадалом Карађорђевићу, али и његовом сапутнику на том кобном путовању - Лују Барту.

Фото: Гугл мапс принтскрин

 

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Отац и син - Краљ Србије и краљ Југославије - Петар и Александар Карађорђевић.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".