Сунце, Месец и Земља данас ће се наћи на истој равни, па ће из Србије и целог света бити могуће да се посматра делимично помрачење Сунца. Месец ће покрити једну трећину Сунчевог пречника, а помрачење ће бити највидљивије око 12.30 сати.

Астрономија разликује три врсте помрачења: потпуно, које је у Србији било видљиво 1999. године, прстенасто и оно које ће се данас догодити - делимично. Када се Месец нађе између Земље и Сунца, долази до заклањања једног дела звезде. У току године може се десити од два до пет помрачења Сунца, али се она не виде увек са истог места.

- У Београду ће Месец додирнути Сунце у 11.22, а напустиће Сунчев диск у 13.38. На средини помрачења биће покривена отприлике једна трећина Сунчевог пречника - рекао је др Миодраг Дачић.

Максимум помрачења прво ће бити највидљивији у Бањалуци у 12.25, потом ће Новосађани моћи да виде "зенит" помрачења у 12.29, а минут касније Београђани. Иако ово привлачи велику пажњу, важно је да напоменемо да посматрачи воде рачуна како ће данас посматрати Сунце.

(Новости)

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".