Ако вам није познат податак везан за то да ли смете да "узмете" слободан дан у току радне недеље, ако слава коју обележавате "пада" у суботу или недељу, ево тачних норми према закону Републике Србије.

По овом питању закон предвиђа следеће могућности:

- За разлику од државних празника који се могу преносити на први наредни радни дан, у случају да један од датума када се празник празнује пада у недељу, верски празници из члана 4. Закона, не потпадају под то правило. То значи да уколико први дан крсне славе пада у недељу (или суботу), запослени нема права да "пренесе" одсуство на први наредни радни дан.

Фото: З. Јовановић

 

 

Како се даље наводи на сајту Параграф.рс: "Исто тако битно је истаћи да припадници других верских заједница који према својој вероисповести прослављају славу, немају право на одсуство по том основу, јер је ово право Законом гарантовано само запосленима православне вероисповести".

Оно што је такође битно истаћи је да се право на одсуство у дане празника претпоставља у привреди, а дужност рада у дане празника послодавац утврђује одлуком о распореду радног времена.

Послодавац је, наводи се према закону, дужан да о промени распореда запослене обавести најмање пет дана унапред (осим у случају увођења прековременог рада), а само изузетно, у случају потребе посла услед наступања непредвиђених околности, може обестити о промени у краћем року од пет дана, али не краћем од 48 часова унапред.

Фото: Н. Фифић

 

Дакле, одговор на питање око којег неки запослени можда још увек имају дилему, јесте да се слава обележава тај дан, како "пада" у току године, и не може се "пренети" на неки дан у току радне недеље, као што је то случај с државним празницима попут Првог маја.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".