НАЈВЕЋИ активни вулкан на свету, Мауна Лоа на Хавајима, активирао се први пут после готово 40 година, објавио је Би-Би-Си.

Лава се углавном задржава унутар кратера вулкана, али становници су стављени у стање приправности и упозорени су на ризик од пада вулканског пепела.

Америчка геолошка служба саопштила је да је, поводом ерупције вулкана Мауна Лоа, становништву издато упозорење на опасност.

Ниво узбуне вулкана је такође повишен на "упозоравајући".

 

 

Нису издата никаква наређења за евакуацију и мало је вероватно да ће то утицати на насељена подручја у овој фази, кажу званичници за ванредне ситуације.

Мауна Лоа, која се налази унутар Националног парка Хавајски вулкани, покрива половину Великог острва америчке државе. Вулкан се уздиже на 13.679 стопа (4.169 м) изнад нивоа мора и простире се на површини од више од 2.000 квадратних миља (5.179 квадратних километара).

Ерупција је избила у недељу у 23:30 по локалном времену у на врху вулкана, након низа упозорења да је могућа ерупција након низа недавних земљотреса у региону, укључујући више од десет пријављених потреса у недељу.

Упозорење о падавинама пепела - које може да контаминира залихе воде, убије вегетацију и иритира плућа - било је на снази за околно подручје преко ноћи, али је од тада укинуто.

 

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".