За многа места није прецизно утврђено како су добила име, међутим, многе легенде се везују за неке градове.

Сомбор

Не постоје историјски подаци који би поткрепили ову тврдњу, али се верује да је Сомбор добио име управо по имањима које је поседовала породица Цобор-Сент-Михаљ.

Фото: Анђела Стевановић

 

Сматра се да је име настало трансформацијом презимена ове породице јер је за словене лакше изговорити - Сомбор.

Крагујевац

Крагујфоча се први пут помиње у турском попису 1476. године, а чак у слободној Србији постаје и престоница.

Фото: З. Кнежевић

 

Име је добио по птици крагуј, врсти јастреба која се користила у средњем веку за лов.

Зрењанин

Често су се мењала имена Зрењанина кроз историју. Место је носило име Бечкерек чак 6 векова, све до 1935. године када се мења име у Петровград по краљу Петру Првом Карађорђевићу.

Фото: Википедија

 

После другог светског рата добија данашње име по револуционару Жарку Зрењанину.

Чачак

Објашњење имена долази од Вука Стефановића Караџића који је обилазећи крајеве дознао многе легенде овог региона.

 

 

- Говори се да је манастир Ваведење градио Свети Сава и његов отац Симеон. Још се приповеда да је некакав њихов слуга, од сваких кола, која су вукла камен кроз поље уз Мораву, остављао по један камен на месту где је сада Чачак, па од овог камења онде зидао цркву. Кад су га запитали шта ради, он одговараше: ''Ето, чачкам нешто'' и тако је остало име Чачак. Та црква која је више пута турчена и крштавана, стоји и данас и много је већа и лепша од манастира овчарских - записивао је Караџић.

Прокупље

Свети Прокопије је хришћански мученик из доба римског цара Диоклецијана.

Фото: Борис Субашић

 

Према црквеном предању, мошти Светог Прокопија су 1386. године, пре него што је Ниш пао у турске руке, пренете су из нишке цркве у Прокупље, где су сахрањене у тамошњу цркву која и данас носи његово име.

Приштина

Не зна се тачно када је град усвојио име, али се први пут помиње у 13. веку.

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

 

Верује се да је порекло имена од болести ''црни пришт'', како се тада називао антракс од које је умрло пола становника и стоке из те области.

Обреновац

Веома битан стратешки положај за устанике у Другом српском устанку је био Палеж. Битка на Палежу се завршила српском победом са минималним губицима, док су Турци готово збрисани.

Фото: Архив Новости

 

Желећи да искажу захвалност Милошу Обреновићу, 1859. године су поднели захтев да место понесе његово име. Одобрено је 20. децембра када се слави и Дан Обреновца.

Младеновац

Према предању, два века пре крваве борбе на Косову Пољу 1389. године, овде су се доселила три брата - Младен, Влајко и Рајко.

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

 

Одлучили су да остану ту и три места су добила имена по њима. Младеновац по Младену, а Влашка и Рајковац по Влајку и Рајку.

Куршумлија

Стефан Немања је саградио две задужбине у Куршумлији, тада Топлицама - Манастир Светог Николе и манастир Свете Богородице. Били су прекривени оловним плочама које су бљештале на сунцу, па су овом месту наденули име Беле Цркве.

Фото: А. Ђоровић, Гугл мапс принтскрин

 

Затим долазе Турци који су ово место називали Куршумли Килисе, што у преводу значи оловне цркве. Каснијом трансформацијом и ослобађањем од Турака, ово место добија данашњи назив - Куршумлија.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".