Змије су одувек заокупљале људску машту. Њихово дуго невероватно флексибилно и моћно тело, застрашујуц́а репутација и велики број врста —  више од 3.400 живих — чине их једном од најпрепознатљивијих група живих кичмењака. Ипак, мало се зна о томе како, где и када су се појавиле модерне змије.

Научнци су дуго сматрали да су најстарије познате змије живеле у праисторији, тачније у плеистоцену, пре између 66 милиона до 56 милиона година.

Међутим, недавне студије су доказале да су змије гмизале планетом и пре 66 милиона година. Најновије откриц́е каже да је настарија позната врста змија живела пре 167 милиона година и да су змије у то време имале неки облик удова.

1. Еопхис ундерwооди

Многи научници сматрају да је Еопхис ундерwооди је најстарија позната змија. Ова мала четвороножна змија живела је током батонске фазе средње јуре, пре 167 милиона година. Њени остаци пронађени су у једном каменолому јужној Енглеској.

2. Гигантопхис

Пре открића остатака титанобое, змија гигантопис је важила за најстрашнију од свих. Дуга око 10 метара и тешка око пола тоне, ова џиновска змија живела је у северној Африци, у мору Паратетис, пре око 40 милиона година. Сматра се да је некада ловила огромне сисара.

3. Португалопхис лигнитес

Португалопхис лигнитес је била "вец́а верзија" змије Еопхис Ундерwооди, 'кажу' њени фосилни остаци откривени у наслагама угља у Португалу.

4. Парвираптор

Још једна древна четвороножна змија, парвираптор је живела у Енглеској пре 145-140 милиона година током периода ране креде. Њени остаци се налазе у мочварним приобалним подручјима у западним деловима Европе.

5. Динилисија

Успели у шумама Јужне Америке, Динилисије (Динилyсиа) су живеле 10 милиона година пре него што је чувени тираносаурус рекс лутао земљама Северне Америке. Ова древна змија је са своја три метра од врха главе до репа, према стандардима праисторије, умерене величине. Остаци њене лобање указују на то да је ова змија некада била агресиван тип ловаца.

6. Диаблопхис гилмореи

Диаблопхис гилмореи је северноамеричка врста древне змије пронађене у Колораду. Живела је током периода касне јуре, пре око 155 милиона година. Претпоставља се да је и она живела у мочварним и приобалним подручјима.

7. Титанобоа

Најпознатија, најстрашнија и највец́а змија у историји, 60 милиона година стара Титанобоа. Њени остаци су откривени у џунглама Јужне Америке и сматра се да су тешки тону и дугачки више од 15 метара, што је отприлике дужина аутобуса.

Фото:Профимедиа

 

Свој плен је вребала, ловила и стезала до смрти. Многи научници сматрају да је титанобоа једно од најстрашнијих праисторијских створења која су икада живела.

(Национална географија)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".