Иако је напољу свеже, то не значи да се треба ослонити на хладноћу када је рећ о свежини и безбедности намирница, посебно оних осетљивих и кварљивих.

Колико год да сте сигурни у то да вашем маркету или на пијаци продају само свежу рибу, требало би да знате како да препознате намирницу која вам неће правити проблеме.

Риба је веома осетљива намирница, па је важно да препознате колико дуго стоји у витрини у маркету или на пијачној тезги, исто као када купујете месо.

Ево како да препознате да ли је свежа:

Свежа риба је сјајна, шкрге су црвене и осећа се мирис мора.

Што је њена кожа блеђа и мање сјајна – то је старија и сумњивијег квалитета. Када бирате рибу, погледајте њене очи, јер су свеже очи избуљене, провидне и сјајне, а зеница црна. Уколико очи имају млечну боју и замућену рожњачу, онда је никако не купујте јер дефинитивно није свежа, а можда и покварена.

Шкрге морају бити јаркоцрвене, никако жућкасте.

Потпуно свежа морска риба мирише на море, мало старија може да изгуби тај мирис, али разлог за забринутост треба да се појави када замирише некако кисело.

(Еспресо)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".