Јордан је на граници са Ираком запленио тону таблета амфетамина које су кријумчарене у пасти од урме, што је једна од највећих таквих заплена, објавио је данас Би-Би-Си.

Како се наводи, укупно шест милиона пилула лека познатог као "каптагон" пронађено је у два камиона хладњаче.

Најновија заплена је извршена на граничном прелазу Ал-Карамах између Ирака и Јордана. Није наведено колико је људи ухапшено.

Сукоби између јорданске војске и трговаца дрогом су све чешћи. Каптагон, који се назива "кокаином сиромаха", производи се у огромним количинама у Сирији. На врхунцу сукоба у Сирији, милитантне групе снабдевале су борце дрогом, са додатком кофеина, да би се повећала њихова борбеност.

Са растућим сиромаштвом, многи Сиријци су се укључили у трговину дрогом, која сада вреди много више од легалног извоза. Иако сиријска влада то пориче, извештаји доводе у везу моћне личности у бизнису и војсци са производњом и дистрибуцијом каптагона.

Фото: Танјуг/АП

 

Амфетамин се кријумчари у суседне земље, као што су Јордан и Либан, а крајње одредиште је често у заливским државама где постоји велико тржиште, пренео је Би-Би-Си.

Каптагон најчешће користе ратници Исламске државе, преноси РТС. Хемијска храброст, џихад дрога, "каптагон" – све су то жаргонски називи за синтеичку дрогу којој творци стално мењају хемијски састав.

Каптагон заправо није нова дрога. Још шездесетих година се користио као лек за нарколепсију. Данас се доводи у везу са тероризмом. Страни медији су својевремено преносили да је пронађен код одговорних за нападе у Паризу и Тунису.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".