Председника општине Владичин Хан Горана Младеновића дубоко је потресла смрт четворогодишњег дечака који је преминуо након што је у вртићу "Чаролија" прогутао жир.

- Од јуче борба.. Синоћ у неко време су успели да изваде тај жир, понадали смо се, речено нам је да је озбиљна ситуација. Очекивали смо да ће да се извуче.. Цео Владичин Хан је потресен. Чуо сам се са дечаковим оцем и јуче и од јутрос. Упутио сам искрено саучешће породици, као човек, као отац и као суграђанин - прича видно узнемирен Младеновић и додаје:

- Од јутрос сви тугујемо, цео Владичин Хан. Тај дечак је био прави анђео, толико добар и леп, не могу да се смирим.

Младеновић је прогласио дане жалости 29. и 30. децембра.

Фото: Општина Владичин Хан

 

Подсетимо, дечак (4) прогутао је јуче преподне жир у вртићу у Владичином Хану, након чега је у бесвесном стању пребачен најпре у Здравствени центар у Сурдулици, а затим у Универзитетски клинички центар у Нишу, где је оперисан, али је нажалост преминуо.

Љиљана Ристић, директорка ПУ "Пчелица" није одговарала на позиве и мејл који смо јој упутили. На телефон вртића јавио нам се мушки глас, након што смо га упитали да ли са њим можемо да поразговарамо о трагедији, рекао је: "Не, не, не!" и спустио слушалицу.

Опасно по живот ако се страно тело заглави у трахеији

Др Иван Ђорђевић управник болнице за ОРЛ КБЦ "Др Драгиса Мишовић" објашњава за Курир да је мањи проблем када дете нешто прогута, него када се страно тело заглави у трахеји или оде у плућа:

- Мањи је проблем кад се прогута јер иде кроз једњак и даље у дигестивни тракт, али и то исто је опасно, поготово ако је у питању батерија. Већи је проблем ако оде у плућа, тада дете нема ваџуха, колабирају плућа и веома је велика опасност да дете умре. Ако се страно тело заглави у трахеји, то је смртна опасност зато што је блокиран дисајни пут. То су ургентна стања и врло често има смртних исхода. Запослени у вртићима, као и родитељи код куће, строго морају водити рачуна о тим стварима.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".