Верници Српске православне цркве сутра обележавају празник посвећен очинским фигурама.

Последња недеља пред Православни Божић међу хришћанским верницима обележава се као празник посвећен очевима, у народну познат као Оци. Обичаји који се везују да сутрашњи дан наликују Материцама и Детињцима, али се сутра везују очеви.

На предстојећи празник деца поране и унапред припремљеним канапом, концем, шалом, марамом или каишем на препад везују своје очеве за ноге. Деца потом честитају празник, а очеви им деле слаткише и друге поклоне и на тај начин се "дреше".

Према народном схватању отац као глава куће не сме да се нађе у тако "незгодном" положају, па везивање очева траје много краће.

На Очеве су се "дрешили" очеви, али без јавног "везивања", то је било само у кругу породице. И опет су се делили поклони и помоћ сиротињи. Богати људи су тога дана давали издашне јавне поклоне, јер је и то био начин исказивања престижа у друштву. Купили би нову и лепу одећу за неколико десетина малишана, поделили то деци и обавезно се фотографисали. Те су слике објављиване по новинама, "као пример за углед другима".

Неколико дана пред празник очеви сакривају све канапе и каише који постоје у кући, како деца не би могла да их вежу. Са друге стране деца траже канапе, како би везали оца и осигурали поклоне за тај дан.

Најсигурније је оца ухватити и везати на спавању, па ће он након што се пробуди бити приморан да подели поклоне како би се ослободио.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".