Маст је одувек била заступљена у српској, традиционалној кухињи. Некада је омиљени оброк био маст на парче хлеба и алева паприка.
А, онда је она проглашена нездравом, главним узроком шлога, проблема са срцем, високим притиском. И, стигле су нам пластичне флаше уља, маргарини и бијни намази.
Али да ли је свињска маст заиста нездрава. Стручњаци кажу – НЕ. Зато није лоше да вратите свињску маст у своје тигање за пржење, шерпе за кување…
Истраживања су показала да су свињска маст и друге животињске масти незаслужено добиле репутацију „нездраве“. Заправо, употреба ових старомоднијих метода приликом пржења, уместо употребе сунцокретовог уља, могла би да смањи ризик од срчаних болести, кажу британски истраживачи. Истраживање које је спроведено у оквиру ББЦ-јеве емисије „Веруј ми, ја сам лекар“ још 2015. године доказало је да је свињска маст здрава.
У оквиру емисије, група истраживача имала је за циљ да одговори на питање „са којим масноћама и уљима је најбоље кувати?“. Дали су групи добровољаца разне масти и уља – укључујући сунцокретово уље, биљно уље, кукурузно уље, хладно цеђено уље репице, маслиново уље (рафинисано и екстра девичанско), путер и маст – и замолили их да користе производе у њиховом свакодневном кувању. Од добровољаца је такође затражено да сакупе остатке уља након кувања, што је потом анализирао истраживачки тим из „Леицестер Сцхоол оф Пхармацy“ на Универзитету „Де Монтфорт“.
Прочитајте још
Један од истраживача, Мајкл Мосли, објашњава да када се уља и масти загревају приликом пржења или кувања, њихова молекуларна структура се мења.
− Долази до оксидације – реагују са кисеоником у ваздуху да би створили алдехиде и липидне пероксиде. На собној температури нешто слично се дешава, мада спорије. Када липиди ужегну, они оксидују − каже он.
Претходна истраживања сугерисала су да конзумирање или удисање алдехида може повец́ати ризик од срчаних болести и рака. У емисији ББЦ, истраживачки тим је открио да су уља богата полинезасиц́еним састојцима – пре свега кукурузно и сунцокретово уље – генерисала „веома висок ниво алдехида“.
− Сунцокретово и кукурузно уље су у реду све док их не излажете топлоти, попут пржења или кувања – коментарисао је водећи истраживач професор Мартин Грутвелд и додао:
− Да имам избор између свињске масти и полинезасићених масти, сваки пут бих користио свињску маст.
Свињска маст јесте богата холестеролом, али конзумирањем свињске масти, регулише се самопроизводња холестерола у телу. Иначе, превише низак ниво холестерола у крви повезан је са већим бројем смртности, депресијом, суицидним и агресивним понашањем и Алцхајмером. Ниво холестерола у масти је заштитник здравља, а не опансност по исто.
После рибљег уља, свињска маст је највећи извор витамина Д. Али важно је да купујемо маст од домаћих свиња, које имају приступ светлости за синтезу витамина Д. Купујте маст од месара који могу да вам кажу како су свиње узгајане.
БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ
За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".
Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".