Немачки војници су наводно сакрили плен вредан неколико милиона евра у близини холандског села. Ручно нацртана мапа је тада била у холандском државном архиву скоро осам деценија.

Сада је то објављено и област у близини села Омерен у централној Холандији тренутно је преплављена трагачима за богатством. Са детекторима метала и лопатама, ’наоружане’ групе лутају пољима“, преноси Ројтерс. За благо се каже да крије злато, сребро, драгуље, дијаманте и сатове.

Мапа објављена у уторак у Хагу показује црвени крст изнад града у близини села. У архиви се документ назива „права мапа блага“. Детаљи указују на скровиште на дну насипа на ивици поља - три стабла даље од онога што изгледа као надгробни споменик.

Архивисткиња Анет Волкенс рекла је локалном порталу Омроеп Гелдерланд да је благо закопано у августу 1944. након експлозије у банци у оближњем граду Арнем. Група немачких војника напала је банку после експлозије. „Немачки војници су сакрили плен у капуте“, каже он. Затим је сахрањен у четири ковчега.

 

 

Према њеним речима, шкриње са благом „вреде неколико милиона“. Влада је неколико пута покушавала да их пронађе од краја рата. 1947. године, дакле, на место је доведен немачки војник, који је требало да буде сведок када је благо закопано. Нацртао је и сада објављену карту, али благо никада није пронађено.

Благо је можда прво било закопано, а затим поново ископано, каже историчар Јоост Росендаал. 1944. на овом подручју водиле су се жестоке борбе. „Не бих се изненадио да је благо у међувремену нестало“, каже он.

У међувремену, надлежни саветују да се не трага за благом и упозоравају аматерске трагаче за златом: ако благо заиста постоји и нађено, оно је власништво државе. Истовремено, холандски закон о заштити споменика забрањује и аматерска археолошка ископавања, а надлежни додају да такве активности могу бити и опасне, јер се у земљи могу сакрити неексплодиране бомбе, мине или гранате.

(24ур)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".