Спасилачке службе су досад пронашле тела 68 људи, од 72 колико их је било у авиону "Јети ерлајнса" типа АТР-72, који се срушио код града Покара, неколико минута пре слетања, преноси Танјуг.

У авиону, који је ишао од главног града Катмандуа ка Покари, било је 57 непалских држављана, пет индијских, четири руска, два јужнокорејска и по једна особа из Аргентине, Ирске, Аустралије и Француске.

На друштвеним мрежама појавио се узнемирујући снимак који је наводно настао непосредно пред сам пад авиона. Снимак је објавио познати индијски новинар.

Фото: Танјуг/АП

 

Како преносе светски медији, путник у авиону, Индијац по имену Сону Џаисвал, наводно је камером забележио последње тренутке путника у палом авиону. На снимку се може видети унутрашњост авиона, као и добро расположење путника док авион прелеће изнад кућа. 

Лого авионске компаније видљив је преко рамена Џаисвала, а реклама за локално осигурање може се видети на послужавнику авио компаније.

Снимак се наставља, пре него што камера изненада почне да се тресе и чује се како путници вичу. Затим постаје црно уз гласан прасак, пре него што је камера забележила пламен.

Још увек није потврђена аутентичност насталог снимка, иако Тимес оф Индиа каже да је разговарао са Џасваиловим рођаком, који је потврдио да је 29-годишњак био у авиону.

Како наводи Тимес оф Индиа, један од тројице пријатеља Џаисвала, који су такође били Индијци, викао је „стварно је забавно“ неколико тренутака пре несреће.

 

 

- Сону је био на уживо на Фејсбуку након што се укрцао на лет за Покхару. Пренос уживо је показао да су Сону и његови пратиоци били весели, али су се изненада појавили пламенови пре него што је пренос престао - навео је његов рођак.

Званичник локалне полиције рекао је за Ројтерс да је потрага, која је заустављена због мрака у недељу увече, јутрос настављена.

- Извадићемо пет тела из клисуре која нису извађена и потражити преостала четири која недостају. Преостала 63 тела су послата у болницу - рекао је полицијски званичник.

Спасиоци су тражили и црну кутију, док су покушавали да пронађу евентуалне преживеле, рекао је портпарол Непалске цивилне ваздухопловне службе.

Фото: Танјуг/АП

 

У Непалу је за данас проглашен дан жалости због трагедије, а формиран је тим експерата који ће истражити несрећу и указати на мере како би се избегли овакви инциденти убудуће.

Власти су саопштиле да ће тела погинулих бити предата породицама након идентификације и истраге.

Фото: Телеграм принтскрин/РИА Новости

 

Од 2000. године, близу 350 људи је погинуло у авионским или хеликоптерским несрећама у Непалу, у којем се налази осам од 14 највиших планина, укључујући и Монт Еверест, где честе изненадне промене времена могу да створе опасне услове за летење.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".