Модерне машине и детерџенти дизајнирани су тако да чисте посуђе који је заиста прљаво, а ако не исперете посуђе пре него што га ставите у машину, уштедећете време, новац, енергију и воду. Због овога стручњаци тврде да је испирање посуђа заиста непотребан корак.

Истраживачи су спровели низ тестова са 17 различитих машина за посуђе, наводи Best life. Напунили су их посуђем које је имало најтврдокорније мрље, а претходно га нису испирали водом.

Фото: Профимедиа

 

Показало се да је већина машина одрадила одличан посао, а закључено је да због претходно испирање машина неће очисти посуђе како треба.

Стручњак за чишћење и организовање у компанији „Fantastic Cleaners“, Дин Дејвис, наводи да „већина машина има уграђен сензор за детектовање прљавштине на посуђу и према томе прилагођавају прање“.

Ако сензор детектује да нема пуно флека и прљавштине на посуђу јер сте га претходно опрали, машина можда неће тако добро одрадити свој део посла.

Фото: Профимедиа

 

Осим тога, и течност за прање посуђа садржи састојке који разбијају честице прљавштине које се залепе на посуду. Међутим, ако најпре исперете посуђе, то детерџент чини мање ефикасним. Не треба заборавити и да непотребно трошите воду ако испирете посуђе пре него га ставите у машину.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".