Кампања ће укључивати циљану комуникацију према иностраним редакцијама и новинским агенцијама, као и страним амбасадама у Шведској, преноси портал Еурактив.

- Ова влада је, између осталог, изабрана како би створила парадигму за другачију мигрантску политику, што захтева много великих промена - рекла је Стенергор.

На парламентарним изборима у септембру Странка умереног десног центра је заједно са Демохришћанском странком и Либералном партијом формирала владу, у којој не учествује крајње десничарска СД, која је, поред тога што је на изборима освојила рекордних 20 одсто, прихватила да не учествује у влади у замену за спровођење њене изразито строге миграционе политике, наводи портал.

Стенергор је оценила да би боље информисање могло да спречи људе без заштите да дођу у Шведску и тако смањи патње с којима се мигранти суочавају.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

- Данас две трећине оних који долазе у Европу немају основа за заштиту. Стављају своје животе у руке крјумчара, али ако буду информисани о правилима, смањићемо ризик да ови људи пате - рекла је Стенергор.

Она је додала да ће више информација помоћи да се промени слика о Шведској као о земљи која нуди великодушне бенефиције.

- Постоји разлог зашто је 2015. године 163,000 људи путовало у малу и хладну Шведску на северу. То је било зато што су знали да су код нас великодушнији прописи - рекла је Стенергор.

У Шведску од 2016. годишње дође у просеку 121.000 миграната, а у 2021. је 20 одсто становништва земље било пореклом из иностранства, пише Еурактив.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".