Одлуку је донео судија Аднан Исуфи, наводећи да је оптужница, односно предлог у шест тачака, непотпун, пренео је Рпортери, позивајући се на "Заклетву за правду". 

У одлуци се наводи да је суд, приликом разматрања оптужнице, ограничен да не прејудицира епилог кривичног предмета. "Иако суђење још није почело, суд не може да оцени да ли је чињенично стање доказано у потпуности и ван сваке сумње на основу доказа, јер би то у потпуности штетило епилогу суђења", наводи се у одлуци. Додаје се и да оптужница или предлог у наведеним тачкама није довољно јасан, збуњујуц́ је, а и чињенични опис не одговара јасно правној квалификацији кривичних дела, те да је неприхватљиво подизање оптужнице како би се случај испитао током судског процеса.

Према речима судије Исуфија, постоји на десетине пресуда које су укинуте и поступци враћени на почетак, јер нису раздвојене инкриминисане радње оптужених. С тим у вези, Основно тужилаштво у Приштини поднело је 18. јануара ове године жалбу на решење Основног суда, због повреде процесног права. 

Тужилаштво сматра да је суд помешао фазу истраге са поступком извођења доказа, додајући да су овакве одуке судија потпуно погрешне, неприхватљиве и штетне. У жалби се наводи и да је судија, без икаквог правног основа, одлучио да тужилаштву не пужи могућност да пред њим изнесе резултате вишемесечних истрага. "У конкретном случају, оптужница и предлог су потпуно јасни и разумљиви, а чињенични опис је у потпуности у складу са правном квалификацијом кривичних дела, ослањајући се на доказе на којима се оптужница и предлог заснивају", наводи се у жалби.

Тужилац Шерибане Сељими-Мучај је предложила Апелационом суду да ову жалбу у целини усвоји и поништи решење Основног суда у Приштини, јер су последице у конкретном случају непоправљиве за оштећену, као и за спровођење правде.

(Косовоонлајн)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".