По мотивима Лаушевићеве књиге "Година прође, дан никад", у којој је писао о овом драматичном периоду свог живота снимљена је серија "Пад", коју гледаоци у Србији однедавно имају прилику да гледају.

"Нпортал.рс" је решио да прелиста богату архиву "Новости" и у наредним данима ћемо објављивати серијал текстова о том случају (све делове серијала - Жарко Лаушевић убиство можете да прочитате на овом линку).

За потребе суђења, Жарко и његов брат Бранимир, послати су 1994. године у болницу Централног затвора у Београду, ради супервештачења. Како се њихов боравак тамо одужио, због услова у којима су се налазили отпочели су штрајк глађу.

Фото: Репринт Вечерње Новости/А. Станковић

 

О овоме је писала "Борба" 27.05.1994., у чланку под насловом "Жарково здравље руинирано", који преносимо у целости:

Жарко и Бранимир Лаушевић, који се већ два месеца налазе у болници Централног затвора у Београду, пре пет дана почели су штрајк глађу - као протест због неодговорног односа чланова Неуропсихијатријског одбора за вештачење. Они су у ову болницу пребачени по налогу Већа судије Мираша Радоњића ради супервештачења.

- Прекјуче сам посетио Жарка. Налази се у очајном стању. Не само да је пуно смршао, него му је и здравље руинирано - рекао нам је њихов адвокат Тома Фила и додао да "уколико настави штрајк биће му потребна озбиљна лекарска помоћ. По одређеним информацијама које поседује господин Фила, чланови Комисије за супервештачење јуче је требало да почну да раде са њима. "До сада ништа није урађено", тврди он.

Фото: Репринт Борба

 

У београдском Институту за судску медицину кажу да детаље око овог случаја не могу да дају. Они тврде да комисија ради стално, и да је потребно скупити мноштво чињеница и мишљења. На нашу примедбу да се браћа Лаушевић налазе већ два месеца у ЦЗ и да нико није водио било какве разговоре са њима, у Институту кажу да то њима није познато и да су чланови Комисије почели са радом чим су добили предмет. Међутим, нису могли да прецизирају када је предмет стигао код њих.

Браћа Лаушевић због услова и односа према њима изразили су жељу да се врате у црногорски затвор. "Њихова жеља потпуно је схватљива када се зна да су услови у београдском ЦЗ много лошији него тамо где су били. Овде се налазе у ћелији у којој не допире дневна светлост.  Цео дан су под електричним светлом, а тамо су бар понекад могли да изађу на свеж ваздух", вели Тома Фила. Трошкове боравка у Београду, иначе, сноси Окружни суд у Подгорици, тако да је и њима у интересу да се супервештачење што пре заврши.

Фото: Фото: Архива Новости/В. Данилов/Репринт Вечерње Новости

 

Бранилац браће Лаушевић се нада да ће случај бити убрзо окончан. Он је истовремено и скептичан, јер, како тврди, "крај је маја, па уколико Комисија одмах не почне да ради свој посао оптужени би могли остати у Београду преко целог лета."

- Ако све буде у реду и Комисија почне да ради свој посао, ја ћу покушати да их убедим да престану да штрајкују глађу - била је јучерашња порука Томе Филе.

*"Нпортал.рс" је решио да направи реконструкцију овог драматичног догађаја и да из архиве извуче старе новинске текстове и снимке из тог времена.*

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".