Преподобни Антоније Велики рођен је око 250. године у селу Коми близу Хераклеје од племенитих и богатих родитеља. Они га брзо напустише у овоземаљском животу, те Антоније подели имовину са сестром и свој део даде сиротињи.

У двадесетој години се посвети подвижничком животу коме је тежио од детињства. Провео је 80 лета у пустињи не дружећи се ни са ким осим са Богом кроз непрестану молитву.

Слава његова беше пренешена по целом свету и око њега се сабраше ученици које је он упућивао примером.

Фото: Википедија

 

За живота је отишао два пута у Александрију, први пут тражећи мучеништва у време гоњења цркве, а други пут на позив светог Атанасија да би оповргао клетву, да докаже да није присталица јереси.

Сконча у 105. години, иза себе остави многе ученике и подражатеље, а упркос томе што не беше књижевник, он се сматра наставником најученијих људи тога времена. Упокојио се у Господу 335. године.

Борба са демонима

Фото: Википедија

 

Непрестано је померао границе свог подвижништва. Када би помислио да је један задати циљ испунио, он би померио лествицу за степен више. Људе је виђао само када би доносили хлеб и со у замену за рукотворине и када би одлазио на литургију.

Често је говорио о својој борби са демонима. Прво су га мучиле мисли о томе да је бескористан тај његов чин напуштања света и богатства, потом га је гризла савест због незбринуте сестре која нема ни подршку ни утеху. Сваке ноћи мучила га је и телесна похота за женама, која је била тако јака да није могао да је сакрије пред другима. Али, он је одолевао постом, молитвом, бдењем, телесним изнуривањем.

Ђавола разобличио

Фото: Википедија

 

На крају му се, каже хришћанско црквено предање, ђаво јавио у лику малог црног дечака који му је понизно рекао: "Победио си ме", чиме је хтео да га наведе да победу припише самоме себи, и да тако упадне у грех гордости.

Свети Антоније га је упитао ко је он, а ђаво му је одговорио да је дух блуда које је многе завео, а да је само он успео да "све стреле поломи". На то му је, каже предање, Антоније казао: "Бог је допустио да ми се јавиш црн - ради обелодањења таме твојих зломисли, а као дечак - ради изобличења твоје немоћи. Због тога си и достојан сваког презира".

Након тога је ђаво отишао и никада се више није вратио. Многи хришћански уметници вековима су били инспирисани овим искушењима, а међу њима су и наши. Искушења Светог Антонија Великог често служе и као метафора за искушења људи који у данашњем свету теже хришћанском идеалу.

МОЛИТВА

Природом си подражаво ревнитеља Илију, следовао си стазама Јована Крститеља, оче Антоније, пустињски си био житељ и васељену си утврдио твојим молитвама: Зато моли Христа Бога да спасе душе наше.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".