У научним круговима мишљења су подељена. И док једни препоручују туширање и купање сваки дан због одржавања хигијене, поготово током пандемије корона вируса, други ипак саветују да често ова навика није најбоља опција - јер може да доведе од проблема са кожом, стварање екцема и исушивања.

Како би коначно схватио да ли је свакодневно купање и туширање пожељно, или ипак није, један доктор по имену Џејмс Хемблин одлучио се на драстичну животну промену. Он је отпочео петогодишњи екперимент који је подразумевао некупање! Заправо, доктор тврди да није користио никакве шампоне, сапуне и купке, већ искључиво обичну воду.

Др Хемблин, уједно и предавач на Јел Универзитету на овај начин желео је нешто више да сазна о највећем људском органу - кожи. Како каже, након пет година екперимента дошао је до занимљивих закључава. Прво, прекомерно коришћења сапуна може да проузрокује алергије.

Фото: Профимедиа

 

 

Према његовом мишљењу, микроби су присутни у околини и то се неће променити ако се особа истушира. Он верује да су микроби неопходни за одржавање здраве равнотеже, на пример у пробавном систему.

- Знате да покушај искорењивања микроба у вашим цревима није најбоља ствар коју можете да учините, истакао је Џејмс који иако није користио никаква хигијенска средства за туширање, ипак је руке прао сапуном.

- Још увек понекад поквасим косу. Из мог купатила су нестале креме, пилинзи и дезодоранси. Али и даље перем зубе. Радим само оно што сматрам задовољавајућим или стварно потребним у медицинском смислу, закључио је он за крај.

(Мондо)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".