Једна ствар у њему га чини укусним и примамљивим.
- Фруктоза је на крају крајева ипак шећер, са свим проблемима који од превише шећера произлазе - казао је.
Једна јабука вас чини здравим, три често изазивају масну јетру, објашњава Лекутат.
Када јетра постане масна, већина претпоставља да је то због алкохола. Уствари, у 20 до 30 посто случајева то нема везе с алкохолом, него је последица превише фруктозе.
То дакле значи да би требало јести само поврће? Не, одговара Лекутат.
Прочитајте још
![](/data/images/2022-06-02/31606_profimedia-0690143697_ig.jpg?t=1675762433)
Фото: Профимедиа
- Био бих срећан када би много мојих пацијената јело више воћа јер га генерално људи једу премало - каже он.
Али, вреди размислити коју врсту воћа једемо и коју количину, јер није све воће једнако богато шећером.
Два комада воћа, три поврћа
- Банане, јабуке, шљиве, имају много више шећера од наранџи или шумског воћа - објашњава нутриционисткиња Антје Гал.
Она препоручује дневно пет порција воћа и поврћа. Поврће притом има приоритет. Примера ради, два комада воћа, три поврћа.
Фото: Профимедиа
Није неважно ни како се воће конзумира.
- Свеже воће је боље од обрађеног - напомиње Лекутат и додаје да је у воћном соку воће високе концентрације и брже доспева у крвоток због чега није поборник сока од поморанџе ујутро.
Многи стручњаци нису одушевљени ни "смутијима".
- Кад погледате све састојке, вероватно не бисте појели толику количину воћа у једном оброку. Али у текућем облику то се догоди врло брзо - каже Гал.
Значи ли то да треба одустати од смутија и сока од поморанџе? Одговор је поново, не.
Другим речима, конзумацију воћа треба прилагодити животном стилу. Ко жели да започне дан соком од поморанџе, мора и да вежба како би потрошио унесени шећер.
БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ
За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".
Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".