Гинеколошкиња др Жизела Перл ризиковала је свој како би спасила живот стотине жена у Аушвицу. Иако је радила под будним оком Јозефа Менгелеа, смислила је начин како да помогне пацијенткињама. Жизела Перл је извршавала абортусе. Због чега?

Рођена у Мађарској 1907. године, знаке ванредне надарености је показивала још у детињству. Млада јеврејка је дипломирала прва у својој генерацији.

Њен отац је оклевао да подржи њене академске тежње, посебно ка медицини. Плашио се да ће је студије навести да напусти своју веру. Уверавала га је да неће.

Удала се за хирурга и радила је као гинеколог у Мађарској када су Немци извршили инвазију 1944. године.

Нацисти су послали Жизелу, њеног мужа, сина, родитеље и ширу породицу у Аушвиц. Ћерку је сакрила у једној нејеврејској породици.

По доласку у Аушвиц, нацисти су је одвојили од остатка породице. Син јој је касније умро у гасној комори, а мужа су јој претукли на смрт непосредно пре ослобођења логора. Жизела Перл је била поштеђена јер су нацистима били потребни лекари. 

 

 

У почетку је њен задатак био да охрабри затворенике да дају крв за потребе немачке војске. Међутим, када је др Менгеле сазнао да је гинеколошкиња, користио је да би добијао информације о трудноћама затвореница.

Поред, сада познатих, експеримената на близанцима, Менгеле је изводио експерименте и на трудницама, укључујући и вивисекцију.

Жизели је речено да пријављује трудноће затвореница како би биле послате у други камп - са бољом негом. Поучена ранијим искуствима, знала је да не сме да верује Менгелеу. Једном је на његов захтев довела 50 жена, а онда запрепашћено гледала како их одвозе у камионима Црвеног крста - у крематоријум. Није смела више да му пријављује трудноће - само је морала да смисли како да те информације сакрије.

Нажалост, поједине жене, са надом да је прича о бољем кампу истинита, саме су отишле да пријаве да су у другом стању. Над њима су касније вршени експерименти, и све су умрле.

Перл се тада суочила са огромном моралном дилемом: ако би породила жене близу нацистичких лекара, они би чули плач бебе, а онда за казну, највероватније убили све у бараци. И то највероватније након мучења.

Иако је то било против њених уверења и тадашњег друштвеног кодекса, Жизела Перл је почела да изводи абортусе. Није имала алате, ништа за дезинфекцију руку и никакво средство за ублажавање болова. Женама би пробушила амнионску кесу, руком проширила грлић, а онда извдила бебу која би - будући да је рођена прерано - готово одмах умрла.

"Извршила сам стотине превремених порођаја", рекла је једном приликом за Њујорк тајмс. "Нико никада неће сазнати како сам се тада осећала, али да то нисам урадила, и мајка и дете би били окрутно убијени."

У својој књизи Била сам доктор у Аушвицу, писала је о младој жени која је дошла скоро до термина за порођај. Беба је рођена у тајности, а мајка је послата у амбуланту са "упалом плућа" (болесници са упалом плућа нису били осуђивани на смрт, за разлику од оних са тифусом).

Веровала је да ради најбоље што може у тим незамисливим околностима. Како је писала, жене које је лечила "нису знале да ће морати да плате својим животима и животима своје нерођене деце за ту последњу, нежну ноц́ проведену у наручју својих мужева."

Убрзо је схватила да у Аушвицу и другим концентрационим логорима улога јеврејских лекара није била да лече, него да убрзају смрт - како би скратили мучење.

Др Жизела Перл је пребачена у други логор где је дочекала ослобођење Аушвица. Сви други чланови њене породице били су мртви. Скрхана, покушала је да изврши самоубиство.

Након опоравка је 1947. године отишла у Њујорк, где је испитивана због сумње да је помагала нацистичким лекарима. Спасила су је сведочења логорашица. Једна од преживелих је рекла: "Без медицинског знања докторке Перл и њене спремности да ризикује свој живот помажуц́и нама, ко зна шта би се догодило мени и многим другим затвореницама."

Три године касније, добила је америчко држављанство и постала специјалиста за неплодност у њујоршкој болници Маунт Синај.

 

 

Ћерка коју је сакрила пре рата је преживела и њих две су се преселиле у Израел, што је било једно од обећања које је дала супругу (неки извори наводе - оцу) пре него што су их раздвојили.

"Једног дана ћемо се срести", рекао је, "у Јерусалиму."

Жизела Перл је живела у Израелу са ћерком до своје смрти 1988. године.

Након што је годинама била приморана да извршава абортусе женама у Аушвицу, др Жизела Перл је породила хиљаде жена које су на свет донеле здраве бебе. Пре сваког порођаја је изговарала исту молитву: "Боже, дугујеш ми живот – живу бебу."

(Национална географија)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".