Још једна чувена српска песма која је редигована из идеолошких разлога. Текст је измењен и не личи на оригинал, а песму у шали називају и "неформалном химном железничких (пружних) радника". Да, у питању је познати народни хит "Иде Миле лајковачком пругом".

После Тозовчевог Јеремије који је служио "краљев кадар - артиљерија", а не "стари кадар" или химне фестивала у Гучи "Са овчара и Каблара" која пева о српском краљу Милану или химне трагичне српске епопеје Првог светског рата "Тамо далеко" која пева о српском селу "крај Дунава", а не о Србији " далеко од мора" или песме "По шумама и горама" која је заправо песма руске Беле армије која се борила против совјетиских бољшевика, дошао је ред и на Милета са лајковачке пруге.

Али, ко је Миле и лајковачка пруга у овој причи?

Фото: Википедија

 

Па просто, песма је настала у Првом светском рату, а јунак ове песме Миле се борио за "краља и отаџбину", у јеку аустро-угарске офанзиве на Мачву и Подриње 1914. године.

Песма је спонтано настала међу војницима и нема име аутора оригиналног дела.

И тако је врло смислена песма о Милету, који је са ратним друговима отерао аустроугарску војску из Србије и враћао се кући лајковачком пругом, постала је доста блажа и бесмисленија о Милету коме тек тако "гори цигара" и који познаје свог друга.

Фото: Википедија

 

Стихови оригиналне песме настале након борбе после Церске битке одражава одређене историјске моменте:

Иде Миле Лајковачком пругом,
Иде Миле са рањеним другом.
Иде Миле сија се цигара,
И он носи рањеног другара
Иде Миле враћа се са Цера,
Одсуство му дао чика Пера
Потписао војвода му Степа,
Ој слободо слатка си и лепа
Немој Миле да оставиш друга,
Дугачка је Лајковачка пруга.
Нема пара да оставим друга,
Нема силе да те изда Миле.

Мајстор српске народне песме, Предраг Живковић Тозовац објавио је песму "Иде Миле Лајковачком пругом" 1989. године у истоименом албуму, редиговану и реинтерпретирану која више сугерише на железничку пругу и људе који њом иду.

Разлику можете да утврдите и сами:

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".