И дан данас се расправља о томе да ли је Јосип Броз Тито био масон. Све више аутора говори у прилог томе да Тито јесте припадао слободним зидарима. Али оно што је у једној емисији открио Славко Ненезић, аутор књиге "Масони у Југославији 1764-1980" баца једно сасвим другачије светло на целу причу.

- Симболичка Велика ложа Либертас са седиштем у Загребу је била политичка организација иако је имала све масонске атрибуте, сем једног – није добила самосталност. Она је имала такозвано признање само од Велике ложе Хамбурга. Иначе то је једина велика ложа у нацистичкој Немачкој која није била забрањена. Први велики мајстор, дакле председник те организације је био потоњи усташки маршал Славко Кватерник - рекао је Ненезић.

Фото: архива Музеја историје Југославије

 

 

Према његовим речима Јосип Броз Тито је био члан управо те симболичке и самопроглашене масонске организације - Велике ложе Либертас.

- Њему је шеф био, у формалном смислу, Славко Кватерник. Тито је био близак са великим бројем слободних зидара што из Загреба што из Београда. Он је у чувеном интервјуу који је дао Вељку Булајићу рекао да је он за припреме напада Немачке на СССР сазнао преко масонских канала. То је како тврди јавио Совјетима и Стаљину. Сама та чињеница говори да је имао блиске комуникације - рекао је Ненезић.

Подсећања ради Драган Малешевић Тапи, један од најпознатијих српских сликара, у једном интервјуу је говорећи о масонерији поменуо Јосипа Броза Тита.

- Људи који ништа нису прочитали о масонерији а ипак желе нешто ружно да кажу о томе кажу - главни масон је био Тито. На овим просторима је постојала само једна масонска оргаизација све до 1926. Тад се из Велике ложе Југославије издвојила хрватска ложа Либертас. Језуити су сазидали у Загребу Језуитски колегиј, чији је главни програм био прогон и уништавање масонерије - рекао је Тапи.

Према његовим речима у ложи Либертас било је касније водећих усташа.

- Та ложа је била против масонерије са ових простора. И Тито је припадао тој ложи. Али није одлазио на састанке, није га превише интересовало. То је касније искоришћено када га је Черчил у Напуљу у једном шкотском ритуалу уздигао на 33. степен. Тито је као и Реза Пахлави и низ водећих државника тог времена био масон 33. степена - рекао је он.

КО ЈЕ БИО СЛАВКО КВАТЕРНИК?

Славко Кватерник се родио 1878. године у Коморским Моравицама (након 1919. године ово место понело је назив Срске Моравице, а од 1991. зове се само Моравице), малом месту у Горском котару недалеко од данашње границе са Словенијом. 

Након стварања Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца добија у новој војсци чин потпуковника а затим и пуковника, након чега одлази у пензију. Све време ради на јачању усташлука у Југославији. 10. априла 1941. године, на врхунцу Априлског рата, са трупама Вермахта које се неумитно приближавају Загребу а након што је Влатко Мачек одбио да преузме контролу над новом хрватском државом, руковођен немачким опуномоћеником Везенмајером, преко радија проглашава Независну Државу Хрватску.

Наредних шест дана биће председник привремене владе, а након доласка Павелића у главни град постаје други човек НДХ, доглавник, члан Главног усташког стана, министар домобранства, усташки крилник (највиши чин у Усташкој војници, еквивалент генералу) и војсковођа Домобранства НДХ (еквивалент фелдмаршалу, односно нашем војводи).

Активно је подржавао прогон и убијање Срба, чак, држао је ватрене говоре усташама које су вршиле злочине над Србима. А ватрене је говоре држао и добровољцима који су кретали пут Источног фронта. Међутим, није се задржао само на говорима. Слао је казнене експедиције по Босни, Херцеговини, Далмацији, Лики, Банији, Кордуну, које нису биле ограничене само на припаднике партизанског покрета, већ на читав српски живаљ. Био је међу оним људима којима је падао у шаке плен од пљачки.

У једном тренутку одлази у Аустрију где ће остати до краја рата. Тамо бива ухапшен од стране Американаца који га испоручују југословенским властима. Судило му се у Загребу. На смрт је осуђен дана 6. јуна 1947. године, а стрељан је 13. тог месеца.

(Мондо)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".