Свети Партеније био је син ђакона из града Мелитопоља. Још као дете добро је памтио речи јеванђеља, и трудио се да их испуни. Населио се крај једног језера где је ловио рибу, продавао и делио сиромасима, а по Божјем суду био је изабран за епископа лампсакијског.

Очистио је град од незнабоштва, храмове идолопоклоничке је затворио, многе цркве саградио и благочешће утврдио. Молитвом је лечио сваку болест, а нарочито силан беше над злим дусима.

Дуго поживе свети Партеније и показа на делу своју обилну љубав према Богу и људима. Преселио се у вечни покој Христов у 4. веку.

Фото: Википедија

 

Молитва

Боже отаца наших, чини увек са нама по Твојој кротости, не напуштај нас Твојом милошћу, но њиховим молитвама у миру уреди живот наш.

Разговор са злим духом

Једном када је хтео да протера злог духа из неког лудог човека, замоли га зли дух да га не изгони.

"Даћу ти ја другог човека, у кога можеш ући и у њему обитавати", рече му Партеније. Упита онда зли дух: "Ко је тај човек?"

"Ја сам тај човек", одговори му светитељ, "уђи и обитавај у мени!"

Чувши то, зли дух побеже као огњем опаљен, вичући: "Како бих ја могао ући у дом Божји?!"

Фото: СПЦ

 

Лекар и чудотворац

Тело његово сахранише близу саборне цркве у молитвеници коју он беше подигао.

Не само за живота свог, него и после претстављења овај бесплатни и чудотворни лекар очишћаваше губавце, изгоњаше из људи нечисте духове, и исцељиваше од сваке болести; а и сада лечи и исцељује душе и тела наша молитвама својим, а благодаћу Господа нашег Исуса Христа, коме са Оцем и светим Духом слава вавек, амин.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".