Ако сте се чудили зашто су ваше мајке или баке остављале пасуљ у води преко ноћи, знајте да постоји и те како добар разлог за то. Надутост је последица немогућности организма да свари сложена хемијска једињења које зовемо несвариви шећери односно оглиосахариди.
Процесом намакања пасуља долази до растварања тих једињења у води, па када се вода од намакања баци, те почне да се кува пасуљ, удео оглиосахарида је битно мањи, а самим тиме и интензитет надутости.
Како би смањили надутост и стварање ветрова у телу након конзумације, за време кувања пасуља у воду додајте и ловоров лист, ким, тимијан или ђумбир.
А да би било мекано морате да испратите кораке.
Састојци
Прочитајте још
Потребно је:
450 г пасуља
2 шаргарепе
2 главице црног лука
1 струк празилука
2 ловорова листа
300 г сувог меса (крто или ребра)
1 кашичица црвене млевене паприке
1/2 кашичице млевеног бибера
1 кашика зачина
2 кашике брашна
30 мл уља
по укусу со
10-так зрнца кима
Пасуљ очистити, опрати и потопити га у хладну воду увече, пре кувања. Ујутру ставити да се кува, пустити да проври, па кувати око десетак минута па процедити прву воду, неко је баца неко не, ја је бацим. Пасуљ налити са топлом водом, исецкати ситније 2 главице црног лука па додати пасуљу, додати 2 ловорова листа и очистити и насећи шаргарепе, лука и пражи лука те их додати пасуљу. Додати опрано суво месо или ребра. Кувати око сат ипо до два сата, у зависности од врсте пасуља, неки се скувају брзе, неки не. Можда ће бити потребно да додате још воде, сваки пут налите водом која је већ топла. Додати онолико воде колико хоћете да вам је пасуљ, густ или редак. Кад је пасуљ куван, направити запршку. Ставити у тигањ уље, загрејати па ставити брашно, пропржити, пазите да вам брашно не изгори, прохладити па додати млевену паприку, добро промешати па сипати у кувани пасуљ. Кувати још 5 минута и искључити.
БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ
За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".
Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".