Ako ste se čudili zašto su vaše majke ili bake ostavljale pasulj u vodi preko noći, znajte da postoji i te kako dobar razlog za to. Nadutost je posledica nemogućnosti organizma da svari složena hemijska jedinjenja koje zovemo nesvarivi šećeri odnosno ogliosaharidi.
Procesom namakanja pasulja dolazi do rastvaranja tih jedinjenja u vodi, pa kada se voda od namakanja baci, te počne da se kuva pasulj, udeo ogliosaharida je bitno manji, a samim time i intenzitet nadutosti.
Kako bi smanjili nadutost i stvaranje vetrova u telu nakon konzumacije, za vreme kuvanja pasulja u vodu dodajte i lovorov list, kim, timijan ili đumbir.
A da bi bilo mekano morate da ispratite korake.
Sastojci
Pročitajte još
Potrebno je:
450 g pasulja
2 šargarepe
2 glavice crnog luka
1 struk praziluka
2 lovorova lista
300 g suvog mesa (krto ili rebra)
1 kašičica crvene mlevene paprike
1/2 kašičice mlevenog bibera
1 kašika začina
2 kašike brašna
30 ml ulja
po ukusu so
10-tak zrnca kima
Pasulj očistiti, oprati i potopiti ga u hladnu vodu uveče, pre kuvanja. Ujutru staviti da se kuva, pustiti da provri, pa kuvati oko desetak minuta pa procediti prvu vodu, neko je baca neko ne, ja je bacim. Pasulj naliti sa toplom vodom, iseckati sitnije 2 glavice crnog luka pa dodati pasulju, dodati 2 lovorova lista i očistiti i naseći šargarepe, luka i praži luka te ih dodati pasulju. Dodati oprano suvo meso ili rebra. Kuvati oko sat ipo do dva sata, u zavisnosti od vrste pasulja, neki se skuvaju brze, neki ne. Možda će biti potrebno da dodate još vode, svaki put nalite vodom koja je već topla. Dodati onoliko vode koliko hoćete da vam je pasulj, gust ili redak. Kad je pasulj kuvan, napraviti zapršku. Staviti u tiganj ulje, zagrejati pa staviti brašno, propržiti, pazite da vam brašno ne izgori, prohladiti pa dodati mlevenu papriku, dobro promešati pa sipati u kuvani pasulj. Kuvati još 5 minuta i isključiti.
BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".
Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".