Иако је куркума позната од давнина по својим делотворним својствима, јер поседује антибактеријска дејства, а  и природан је лек против артритиса и реуме, ипак се испоставило да прекомерна конзумација куркуме може довести до фаталног оштећења јетре, али и предозирања.

Лекари упозоравају на предозирање куркумом, након што је једном мушкарцу пукла жучна кеса због узимања превише праха овог зачина.

Куркума је широм света цењена због својих антиинфламаторних ефеката и сматра се да помаже код свега, од ХИВ-а и стомачних тегоба до депресије и артритиса. Додатак се обично узима у облику пилуле или праха.

Међутим, доктори са Државног универзитета у Њујорку наглашавају потенцијалну опасност од прекомерног уноса овог биљног суплемента. Како је писало у извештају, овај мушкарац је користио између 1.500 до 2.000 мг суплемената куркуме сваке ноц́и, док је највише препоручена количине од 500 до 2.000 мг.

Ови додаци исхрани се не препоручују особама са каменом у жучи, јер куркума повец́ава способност жучне кесе да избацује жуч у жучне канале.

Студент медицине са  Државног универзитета Њујорка, Алехандро Вега и специјалиста за бубреге др Ерни Јап, који су прегледали случај, рекли су да би камен у жучи овог мушкарца у комбинацији са предозирањем куркуме могао да доведе до пуцање жучне кесе. Лекари напомињу да је дневна дозвољена доза куркуме од 500 до 2.000 мг.

(МОНДО)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".