Три стотине ватрогасног спасилачког особља, са 60 ватрогасних возила и шест паса за потрагу и спасавање, данас је на лицу места, у потрази за заробљеним рударима, према извештају кинеских медија, преноси Ројтерс.

Државна здравствена комисија саопштила је у среду увече да је спашено шест повређених и да је послала 15 кола хитне помоћи са 45 медицинских радника да помогну у спасавању.

Несрећа се догодила у среду у аутономној области Унутрашња Монголија, на површинском копу рудника који је у власништву компаније "Синђинг коал мајнинг".

Кинески председник Си Ђинпинг у среду је наредио потрагу и спасавање, јавили су државни медији, иако је друго клизиште увече отежало рад на проналажењу преживелих.

- Морамо уложити све могуће напоре да спасимо нестале особе и лечимо повређене - рекао је Си.

Премијер Ли Кећијанг је такође захтевао брзу истрагу о узроку колапса. Локалне власти су данас хитно наредиле рудницима угља у неколико великих рударских региона у Кини да изврше безбедносне инспекције, нарочито на површинским коповима.

Унутрашња Монголија је највећи регион за производњу угља у Кини.

Некада подземни рудник, претворен је у површински коп 2012. године, наводе државни медији.

Угаљ је главни извор енергије у Кини, али су њени рудници међу најсмртоноснијима на свету, углавном због слабог спровођења безбедносних стандарда, упркос поновљеним владиним налозима за побољшање безбедности током година, наводи Ројтерс.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".