Tri stotine vatrogasnog spasilačkog osoblja, sa 60 vatrogasnih vozila i šest pasa za potragu i spasavanje, danas je na licu mesta, u potrazi za zarobljenim rudarima, prema izveštaju kineskih medija, prenosi Rojters.

Državna zdravstvena komisija saopštila je u sredu uveče da je spašeno šest povređenih i da je poslala 15 kola hitne pomoći sa 45 medicinskih radnika da pomognu u spasavanju.

Nesreća se dogodila u sredu u autonomnoj oblasti Unutrašnja Mongolija, na površinskom kopu rudnika koji je u vlasništvu kompanije "Sinđing koal majning".

Kineski predsednik Si Đinping u sredu je naredio potragu i spasavanje, javili su državni mediji, iako je drugo klizište uveče otežalo rad na pronalaženju preživelih.

- Moramo uložiti sve moguće napore da spasimo nestale osobe i lečimo povređene - rekao je Si.

Premijer Li Kećijang je takođe zahtevao brzu istragu o uzroku kolapsa. Lokalne vlasti su danas hitno naredile rudnicima uglja u nekoliko velikih rudarskih regiona u Kini da izvrše bezbednosne inspekcije, naročito na površinskim kopovima.

Unutrašnja Mongolija je najveći region za proizvodnju uglja u Kini.

Nekada podzemni rudnik, pretvoren je u površinski kop 2012. godine, navode državni mediji.

Ugalj je glavni izvor energije u Kini, ali su njeni rudnici među najsmrtonosnijima na svetu, uglavnom zbog slabog sprovođenja bezbednosnih standarda, uprkos ponovljenim vladinim nalozima za poboljšanje bezbednosti tokom godina, navodi Rojters.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".