Izraelska vojska saopštila je da je rano jutros šest raketa ispaljeno iz pojasa Gaze, od kojih su pet presreli sistemi protivvazdušne odbrane, dok je jedna pala na otvorenom prostoru, prenosi Rojters.

Ubrzo nakon toga, u Gazi su se začule eksplozije, a vojska je saopštila da je gađala mete u Gazi, ali nije navela više detalja.

Izraelske trupe u sredu su ubile 11 Palestinaca, uključujući najmanje četiri naoružana napadača i četiri civila, i ranile više od 100 ljudi tokom racije u gradu Nablusu, na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštili su svedoci, militantne grupe i medicinski zvaničnici, navodi britanska agencija.

Izraelska vojska potvrdila je operaciju u Nablusu, i saopštila da su vojnici uzvratili na napad vatrenim oružjem dok su pokušavali da uhapse militante, za koje se sumnja da su planirali da izvrše napadačke akcije.

Izraelskih žrtava nije bilo, navodi se u saopštenju vojske.

Palestinska militantna frakcija Islamski džihad saopštila je da su izraelske trupe opkolile dvojicu njenih komandanata u Nablusu u jednoj kući, što je izazvalo sukob u koji se uključilo više naoružanih osoba.

Palestinski izvori su naveli da su dvojica komandanata Islamskog džihada ubijena zajedno sa još jednim naoružanim napadačem.

Poginula su i četiri civila, među njima 72-godišnji muškarac i 14-godišnji dečak, navodi Rojters.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je 66-godišnji muškarac preminuo u bolnici u sredu, od posledica udisanja suzavca.

Medicinski zvaničnici naveli su da je više od 100 Palestinaca povređeno.

Nablus i obližnji DŽenin često su mete racija koje je Izrael intenzivirao tokom prošle godine nakon niza smrtonosnih palestinskih uličnih napada u njegovim gradovima, prenosi Rojters.

Šezdeset dva Palestinca, uključujući i naoružane ljude i civile, ubijena su od početka 2023. godine, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

(Sputnjik)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".