Глумац је веома рано остао без оба родитеља. Мајка Новка је умрла од туберкулозе, док је отац Јован, официр српске војске, био стрељан. У Крагујевцу је похађао средњу школу за прераду меса, воћа и поврћа. Квалификацију је стекао и у СТШ Крагујевац за хемијско-технолошки одсек.

Одмах се запослио у фабрици конзерви "Црвена звезда", где се задржао годину дана. У том периоду је почео да се бави глумом која ће постати његов животни позив. Колеге из Крагујевачког народног позоришта су сакупиле новац и купиле су му одело и карту за Београд, где је полагао пријемни на Академији за позориште, филм, радио и телевизију.

Одмах је био примљен и упао је у класу професора Раше Плаовића. Пошто је професор знао да Гидра нема где да спава, рекао је чистачицама да му распреме једну оставу за метле. Глумац је убрзо почео да игра у позоришту и на филму. Уследиле су бројне улоге којима се посветио, због чега није и дипломирао.

Фото: Принскрин/Јутјуб/забокрецина

 

На Академији је упознао две године старију глумицу Љиљану Контић, коју је звао Љаља. Иако је она након студија играла у позориштима у Ужицу и Вршцу, њихова веза је опстала. 1966. године Љиљана и Гидра су се венчали. Они су 1970. године добили ћерку Јелену. Глумац је супругу и тек рођену бебу сачекао испред породилишта, а довео је и музичаре да прославе.

Био је веома привржен породици и ћерку је стално обасипао љубављу и пажњом. Крстио ју је у Москви док је снимао филм „Свадба“. Јелена се, као и њени родитељи, бавила глумом. Љиљана и Гидра су се два пута разводили, али су се мирили јер нису могли једно без другог. Глумица је била стуб њихове куће и жртвовала је своју каријеру зарад породичног мира. Он је то знао да цени и често је супругу и ћерку водио на снимања да не би били дуго раздвојени. Гидра је био омиљен међу колегама које су за њега говориле да је „вицкаста глумчина ведрог духа“.

Фото: Јутјуб принтскрин/Najbolji Domaći filmovi

 

Подржавао је младе глумце и делио им је савете. Петар Божовић је Гидру и његову супругу сматрао својим родитељима, без којих је рано остао. Никола Којо је у једном интервјуу изјавио да га је 1986. године Гидра посетио док је служио војску у Рашки. Отишли су у кафану, јели и дао му је новац. Рекао му је да је дошао јер је имао неке обавезе, али то није било тачно. Дошао је само због њега.

Волео је да иде у кафану и био је велики боем који је свуда дочекиван са осмехом. Такође је изјавио да је једном био ухапшен јер је причао вицеве о Титу. Када су му дошли у посету, затекли су га како забавља полицајце причајући им те исте вицеве.

Фото: Профимедиа

 

Пошто је оболео од рака јетре, месец дана се лечио на Војномедицинској академији у Београду. Умро је 11. новембра 1993. године.

Сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу. Дванаест година касније његова супруга је сахрањена поред њега. Иако је био тешко болестан, у болници је засмеавао рањенике и медицинске сестре које су му кришом давале цигарете.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".